A- A+
Χρυσές λίρες: Αγορές υπό το φόβο «κουρέματος» - πωλήσεις για να κλείσουν «τρύπες»
Τις εξελίξεις στην οικονομία και το γενικότερο κλίμα ακολουθεί η ζήτηση και η προσφορά χρυσών λιρών Αγγλίας στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στα ειδικά γκισέ της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», σε περιόδους κρίσης, όπως κατά το «κούρεμα» στην Κύπρο, παρατηρήθηκε αύξηση των αγορών από πολίτες, που μετέτρεπαν τις αποταμιεύσεις τους σε χρυσό, ακόμα κι αν αυτό μεταφραζόταν σε απώλεια λόγω ισοτιμιών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ενώ οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην ΤτΕ παρέμειναν σταθερές από τις αρχές του 2011, εμφάνισαν σαφή αύξηση από τους πρώτους μήνες του 2013 έως σήμερα.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, που έχει να κάνει με τις ανάγκες των νοικοκυριών, τα οποία ελλείψει μετρητών ρευστοποιούν τα πολύτιμα νομίσματα για να κλείσουν «τρύπες».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2013 η ΤτΕ πούλησε συνολικά 9.778 τεμάχια και αγόρασε 33.428, που αποτελεί το μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων ετών.

Οι τιμές

Με βάση το τελευταίο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος (3/10/2013), οι τιμές πώλησης και αγοράς χρυσού από τη νομισματική αρχή έχει ως εξής:

Πώς να αγοράσετε

Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη:

α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και

β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.

Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

  • Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
  • Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).
  • Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.
  • Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:

1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.

2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).

3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).

4. Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).

5. Τηλέφωνο επικοινωνίας

Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.