A- A+
Ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις
Πτώση για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες σημείωσε το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς οι τράπεζες βάζουν μπρος την αναμενόμενη σταδιακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων της κατηγορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Αύγουστο, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε μικρή πτώση 5 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,66%. Στον αντίποδα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα τον Αύγουστο του 2010 στο 0,44% και 0,32% αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα επιτόκια στις χορηγήσεις, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 14,31%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε περαιτέρω σημαντική άνοδο τον Αύγουστο κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,56%. Άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια που χορηγούνται στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις το οποίο και διαμορφώθηκε στο 9,11%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (μέχρι 1 εκατ. ευρώ), σημείωσε περαιτέρω άνοδο κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,87%.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων για μεγάλα σχετικώς ποσά (άνω του 1 εκατ. ευρώ) παρουσίασε πτώση κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,51%. Τέλος, το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος επιτόκιο των στεγαστικών δανείων σημείωσε περαιτέρω άνοδο κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,67%, ενώ αντίθετα, το μέσο σταθερό από 2 έως 5 έτη επιτόκιο σημείωσε πτώση κατά 19 μονάδες βάσης στο 4,33%.