A- A+
Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων αν δεν έχει πληρωθεί ο Ενιαίος Φόρος
Με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014, η κυβέρνηση εξετάζει να βάζει μπλόκο στις μεταβιβάσεις που επιχειρούν ασυνεπείς ιδιοκτήτες.

Με λίγα λόγια εάν για ένα ακίνητο ο ιδιοκτήτης δεν έχει εξοφλήσει το φόρο που του αναλογεί, δε θα μπορεί να το μεταβιβάσει.

Επιπλέον, προκειμένου να μην μπορέσουν να παρακάμψουν το σύστημα οι συμβολαιογράφοι, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ σε όσους υπογράψουν μεταβίβαση ακινήτου, που έχει εκκρεμότητα με τον ενιαίο φόρο.

Για να αποφύγουν οι συμβολαιογράφοι το πρόστιμο και η μεταβίβαση να θεωρείται έννομη, θα πρέπει εντός τριών ημέρων από την ημερομηνία που αναγράφεται στο συμβόλαιο να καταβάλουν τον οφειλόμενο φόρο.

Το σχέδιο νόμου

Αναλυτικότερα, στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών εμπεριέχονται οι εξής διατάξεις:

* Απαγορεύεται επί ποινή ακυρότητας του συμβολαιογραφικού εγγράφου η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό ή γίνεται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή εγγράφεται υποθήκη επί ακινήτου, αν δεν επισυναφθεί από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης με το οποίο να πιστοποιείται ότι το ίδιο ακίνητο, με τα ίδια στοιχεία, περιλαμβάνεται στη δήλωση του ενιαίου φόρου ακινήτων, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τον ΕΝΦΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει, έχει ρυθμίσει ή νόμιμα έχει απαλλαγεί για τα υπόλοιπα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος, κατά τα προηγούμενα έτη. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνταξη κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού.

* Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται με οποιαδήποτε αιτία η κυριότητα ενός ακινήτου αν και πάλι δεν υπάρχει πιστοποιητικό φορολογικής συμμόρφωσης.

* Η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου πριν από την εξόφληση του οφειλόμενου φόρου επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στα πιστοποιητικά αναγράφεται το συνολικά οφειλόμενο ποσό φόρων και προσαυξήσεων, το οποίο υποχρεούται να αποδώσει, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών.

* Οι συμβολαιογράφοι, φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που παραβαίνουν τις παραπάνω υποχρεώσεις υπόκεινται σε πρόστιμο που ορίζεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.