A- A+
Οι νέες αποδόσεις στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης
Με την αναπροσαρμογή των επιτοκίων της Eurobank, ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος κύκλος μείωσης των αποδόσεων στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης. Η ανταμοιβή των καταθετών και οι ευκαιρίες.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, κεντρικός στόχος των τραπεζών αποτελεί ο περιορισμός των εξόδων για τόκους που καταβάλουν στους καταθέτες.

Εκτός από τους προθεσμιακούς λογαριασμούς, τα επιτόκια των οποίων έχουν υποχωρήσει κατά 40% από τα ιστορικά υψηλά τους, ήταν απαραίτητη και η προς τα κάτω αναπροσαρμογή των αποδόσεων των «ανοιχτών» λογαριασμών.

Ο λόγος γίνεται για προγράμματα αποταμίευσης, Ταμιευτηρίου, μισθοδοσίας και τρεχούμενους λογαριασμούς, τα επιτόκια των οποίων μειώθηκαν σημαντικά μετά από ένα μπαράζ περικοπών σε όλες τις τράπεζες.

Το μπαράζ των μειώσεων

Το Moneyonline.gr από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο: «Έρχονται φθινοπωρινές μειώσεις στα επιτόκια των καταθέσεων πρώτης ζήτησης».

Ο κύκλος αυτών των περικοπών έκλεισε με την εφαρμογή στις 30 Σεπτεμβρίου των νέων επιτοκίων της Eurobank.

Το «χορό» των μειώσεων είχε ανοίξει η Εθνική Τράπεζα τον περασμένο Ιούνιο, για να ακολουθήσουν διαδοχικά μέσα στο Σεπτέμβριο Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, στα προγράμματα των μητρικών και των θυγατρικών τους, καθώς και η Attica Bank.

Οι νέες ευκαιρίες

Μετά από αυτές τις αλλαγές οι επιλογές των καταθετών έχουν ως εξής:

1) Αποταμιευτικοί Λογαριασμοί. Υψηλά επιτόκια προσφέρονται μέσω των λογαριασμών αποταμίευσης, τα οποία μπορεί να φτάνουν έως και το 3,5%, παρά τις μειώσεις.

Η λογική αυτών των προϊόντων είναι «χαλαρή», υπό την έννοια ότι ο αποταμιευτής δε δεσμεύεται σε μακροχρόνια προγράμματα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε ανάληψη των κεφαλαίων του, με ποινή μόνο επί του ύψους των τόκων που θα λάβει.

Από την άλλη πλευρά η τράπεζα έχει την ευχέρεια να μεταβάλλει το επιτόκιο, το οποίο είναι κυμαινόμενο.

Για να εξασφαλιστεί η υψηλή απόδοση, ο αποταμιευτής θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες.

Πχ. θα πρέπει να καταθέτη κάθε μήνα στο λογαριασμό του ένα ποσό, που μπορεί να ξεκινά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και από το 1 ευρώ.

Ή απλά να μην προχωρά σε αναλήψεις κατά τη διάρκεια μίας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Συγκρίνετε όλα τα προϊόντα (Προσοχή! Για να δείτε τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας επιλέξτε προγράμματα με περιορισμούς στις αναλήψεις στη σχετική ερώτηση)

2) Λογαριασμοί μισθοδοσίας. Πρόκειται για τρεχούμενους λογαριασμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την είσπραξη του μισθού ή της σύνταξης του καταθέτη.

Τα επιτόκιά τους παραμένουν υψηλά παρά τις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί και μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 5%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της κατάθεσης.

Προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταθέτες στο είδος του επιτοκίου (κλιμακούμενο ή κλιμακωτό), από το οποίο εξαρτάται το αν ο λογαριασμός συμφέρει για μικρά ή για μεγάλα υπόλοιπα.

Σύγκριση επιτοκίων

3) Τρεχούμενοι λογαριασμοί / Ταμιευτηρίου. Ικανοποιητικά είναι και τα επιτόκια που προσφέρουν οι απλοί καταθετικοί λογαριασμοί.

Προνομιακά επιτόκια προσφέρουν οι τράπεζες κυρίως στους λογαριασμούς που ανοίγουν και είναι διαχειρίσιμοι μέσω των εναλλακτικών δικτύων και όχι από το γκισέ.

Ο καταθέτης έχει τα χρήματά του σε πρώτη ζήτηση και ταυτόχρονα απολαμβάνει αποδόσεις που μπορεί να ανέλθουν ανάλογα με το προϊόν έως και το 3%.

Σύγκριση επιτοκίων