A- A+
ΦΠΑ: 1 στους 5 δεν υπέβαλε δήλωση - Ετοιμάζεται διαπόμπευσή τους από το ΥΠΟΙΚ
Σκληρά μέτρα εναντίον όσων δεν πληρώνουν ΦΠΑ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου, καθώς συνεχίζεται η αύξηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δεν είναι συνεπείς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), μετά και την αλλαγή του τρόπου καταβολής του ΦΠΑ, το ποσοστό των επαγγελματιών που δεν υποβάλλουν καν δήλωση ξεπερνά το 20%.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ, το ποσό της προκαταβολής μαζί με την υποβολή της δήλωσης, έχει πέσει στα 10 ευρώ έναντι του «απαγορευτικού» 40% που ίσχυε προηγουμένως.

Στόχος του υπουργείου από αυτήν την αλλαγή είναι ακόμη και όσοι δεν έχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή ρευστότητα, να μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ.

Οι ποινές

Με στόχο να αντιμετωπίσει την κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ισχυρά αντικίνητρα για τη μη δήλωση του ΦΠΑ. Ειδικότερα:

  • Σε πρώτη φάση θα αναρτά σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο τους ΑΦΜ των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που δεν υπέβαλαν δήλωση.
  • Σε δεύτερο χρόνο, και εφόσον δεν υπάρχει «μεταμέλεια», οι παραβάτες θα τίθενται εκτός αγοράς, με την ακύρωση του ΑΦΜ τους μέχρι την τακτοποίηση των οφειλών τους.

Με τον τρόπο αυτό, οι συναλλασσόμενοι θα γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις μπορούν να εκδώσουν τιμολόγια τα οποία θα μπορούν να προσμετρηθούν στα έξοδά τους.

Όσο το ΑΦΜ παραμένει σε αναστολή, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να εκδώσουν οποιοδήποτε παραστατικό και εάν το κάνουν αυτό δε θα αναγνωρίζεται από τις εφορίες, άρα δε θα μπορεί να εκπέσει από τα έσοδα των πελατών τους.

Δηλαδή, οι πελάτες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα επιβαρύνονται τόσο με παραπάνω ΦΠΑ, όσο και με επιπλέον φόρο εισοδήματος, αφού τα τιμολόγια αγορών που θα έχουν στα χέρια τους δε θα αναγνωρίζονται από τις αρχές.