A- A+
Ήρθε η ώρα πληρωμής της δόσης για φόρο εισοδήματος και ΦΑΠ – Σε άτοκες με την κάρτα
Τις πιστωτικές τους κάρτες μπορούν να επιστρατεύσουν όσοι έχουν επαρκή πιστωτικά όρια, για την πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Η δεύτερη δόση του ΦΑΠ και η πρώτη του φόρου εισοδήματος για όσους παρέλαβαν τον προηγούμενο μήνα το εκκαθαριστικό τους, θα πρέπει να εξοφληθεί έως και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι, εφόσον θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο τους εμπρόθεσμα, θα πρέπει να απευθυνθούν το συντομότερο δυνατό στην τράπεζά τους για τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας.

Άλλωστε, ορισμένες τράπεζες έχουν ως προϋπόθεση την πληρωμή του φόρου τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου να φτάσει η οφειλή στην ώρα της στα κρατικά ταμεία.

Οι άτοκες δόσεις

Ως προς τον ΦΑΠ, στις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει πληρωθεί η δεύτερη δόση του 2011 και του 2012, για όσους έχουν επιλέξει την τμηματική καταβολή.

Από την άλλη πλευρά, ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί από όσους έλαβαν τον τελευταίο μήνα ειδοποίηση, που σημαίνει ότι έχουν τις εξής δυνατότητες:

1) Να πληρώσουν σε δόσεις όλο το ποσό του φόρου, κερδίζοντας και την έκπτωση του 1,50% που προβλέπεται στις εφάπαξ καταβολές

2) Να πληρώσουν σε δόσεις την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Οι τράπεζες που δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου εισοδήματος και του ΦΑΠ σε δόσεις είναι οι εξής:

Παράδειγμα

Έστω φορολογούμενος που πρέπει να καταβάλει φόρο 1.000 ευρώ, με την πρώτη δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στην προκειμένη περίπτωση, παρέχεται η δυνατότητα είτε ολικής εξόφλησης με έκπτωση 1,5%, ήτοι 15 ευρώ, ή η καταβολή σε δύο διμηνιαίες δόσεις προς την εφορία, μία στις 30/9 και μία στις 29/10.

Εφόσον γίνει χρήση της κάρτας ο φορολογούμενος έχει δύο επιλογές:

Πρώτον, να πληρώσει σε δόσεις όλο το ποσό των 985 ευρώ (μετά την έκπτωση) σε 6 δόσεις των 164,17 ευρώ, σε 9 δόσεις των 109,45 ευρώ ή σε 12 δόσεις των 82,08 ευρώ.

Δεύτερον, να πληρώσει κάθε μία εκ των δύο διμηνιαίων δόσεων των 500 ευρώ, σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η αποπληρωμή θα γίνει ως εξής: