A- A+
Πτώση για τρίτο συνεχή μήνα σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες (upd)
Πτωτικά για τρίτο συνεχή μήνα κινήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Από πού προήλθε η πτώση.

Ειδικότερα, οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 178 εκατ. ευρώ στα 162,21 δισ. ευρώ.

Η πτώση προήλθε κατά κύριο λόγο από την υποχώρηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, οι οποίες έπεσαν κατά 116 εκατ. ευρώ την υπό εξέταση περίοδο.

Στον αντίποδα, οι αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 98 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ

Σταθεροποιητικές τάσεις μετά από δύο μήνες υποχώρησης εμφάνισαν τον Αύγουστο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα δεδομένα του Ευρωσυστήματος, τα οποία διαφέρουν ελαφρώς από τα αντίστοιχα που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, έδειξαν ότι τον Αύγουστο οι καταθέσεις στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερές λίγο πάνω από τα 156 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη δεδομένου ότι τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού τα μεγέθη είχαν παρουσιάσει πτώση.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανακοπή της ανοδικής τάσης που είχε καταγραφεί μετά τις εκλογές του 2012.

Ο κίνδυνος χώρας

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, για να κινηθούν εκ νέου τα μεγέθη ανοδικά θα πρέπει να υπάρξει σημαντική βελτίωση του κλίματος στη χώρα μας, που προϋποθέτει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά και δεν αποτελούν δέλεαρ πλέον για όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, δεδομένου του κινδύνου χώρας που αντιμετωπίζουν εάν τις επαναπατρίσουν.

Από την άλλη βέβαια, σημειώνουν τα ίδια στελέχη, δε θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αυτήν την περίοδο οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου το περασμένο καλοκαίρι.

Εκτιμούν πάντως, ότι κομβικής σημασίας για την πορεία των καταθέσεων, πέραν των μακροοικονομικών προοπτικών, αποτελούν τα στρες τεστ που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος του χρόνου, από τα οποία θα φανεί πόσο κεφαλαιακά ισχυρός είναι ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος.

Σημειώνεται ότι αργότερα μέσα στην ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιοποιήσει τα δικά της στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων