A- A+
Θα χάνουν το ΑΦΜ τους όσοι χρωστούν στο δημόσιο - Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ
Σε εταιρείες «φαντάσματα» θα μετατρέπει το υπουργείο Οικονομικών όσες έχουν οφειλές προς το δημόσιο, προχωρώντας σε απενεργοποίηση του ΑΦΜ τους, μέχρι την τακτοποίησή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές, δημιουργώντας αντικίνητρα για τη μη ρύθμισή τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, όσοι έχουν χρέη στο δημόσιο και δεν προσέρχονται για την τακτοποίησή τους, θα χάνουν τον ΑΦΜ τους, ο οποίος θα επιστρέφεται μόνο σε περίπτωση που τακτοποιηθούν οι οφειλές.

Η απώλεια του ΑΦΜ θα θέτει τις επιχειρήσεις εκτός αγοράς, καθώς συνεπάγεται «πάγωμα» όλων των συναλλαγών και κάθε άλλης οικονομικής δραστηριότητας εντός ή εκτός συνόρων, εάν πρόκειται για σχέσεις με την υπόλοιπη ΕΕ.

Επιπλέον, οι εταιρείες θα χάνουν την επαφή τους με το τραπεζικό σύστημα, δε θα μπορούν να εισπράττουν ο,τιδήποτε από το δημόσιο, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, να μεταβιβάζουν ακίνητα ή να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να πιέσουν αποτελεσματικά τους επιχειρηματίες να προσέλθουν στις εφορίες για ρύθμιση των οφειλών τους που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.