A- A+
Προθεσμιακές: Στις 50.000 ευρώ ο πήχης για μία απόδοση άνω του 3% - Νέες μειώσεις
Σαρωτικές είναι οι παρεμβάσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας τις τελευταίες εβδομάδες, με τις τράπεζες να προχωρούν σε νέες περικοπές στα επιτόκια. Πού υπάρχουν ευκαιρίες.

Πλέον, για να πετύχει κάποιος μία απόδοση της τάξης του 3% σε συστημική τράπεζα θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 50.000 ευρώ ακόμη και για καταθέσεις 3 μηνών, όπου τα επιτόκια είναι τα υψηλότερα αυτήν τη στιγμή.

Ο πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο για καταθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Στο 6μηνο η πλειονότητα των τραπεζών για κατάθεση αυτού του ύψους προσφέρουν αποδόσεις της τάξης του 2,50% - 2,80%, ενώ στο 12μηνο τα επιτόκια κινούνται 10 – 20 πόντους χαμηλότερα.

Τα προϊόντα με διάρκεια μεγαλύτερη του έτους έχουν εξαφανιστεί στη συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών, περιορίζοντας τη δυνατότητα των καταθετών να κλειδώσουν μία υψηλή απόδοση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι θυγατρικές

Εξάλλου, παρατηρείται το εξής φαινόμενο. Στις συστημικές τράπεζες που έχουν αποκτήσει άλλα brands, στο πλαίσιο του τελευταίου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων, τα επιτόκια είναι καλύτερα στα δίκτυα αυτά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank που ανήκουν στη Eurobank και η Geniki, θυγατρική της Πειραιώς, τα προϊόντα των οποίων είναι πιο ελκυστικά στις περισσότερες περιπτώσεις από τα αντίστοιχα των «μαμάδων» τους.

Σημειώνεται πάντως ότι οι προσφορές αυτές ισχύουν μόνο για νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στον όμιλο. Για παράδειγμα αν τα χρήματα προέρχονται από την Πειραιώς, δεν ισχύουν τα προνομιακά επιτόκια της Geniki.

Οι αλλαγές

Οι μειώσεις στα επιτόκια μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το περασμένο καλοκαίρι είναι συνεχείς.

Το Moneyonline.gr έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες τις ακόλουθες μεταβολές:

Σύγκριση επιτοκίων

Για να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας και να συγκρίνετε τα προϊόντα όλης της αγοράς, χρησιμοποιήστε το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.