A- A+
Αύξηση των καταθέσεων δείχνουν τα στοιχεία για το δανεισμό των τραπεζών από το Ευρωσύστημα
Σημαντική μείωση σημείωσε τον Αύγουστο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το σύστημα, γεγονός που καταδεικνύει τη σταδιακή επανασύνδεση με τις αγορές, αλλά και την άνοδο των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Αύγουστο η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα μειώθηκε από τα 78,04 δισ. ευρώ σε 74,14 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, τα 62,04 δισ. ευρώ αφορούν σε απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, ενώ τα 11,71 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

Μείωση κόστους

Το γεγονός ότι ο δανεισμός από τον ELA μειώθηκε κατά 4,3 δισ. ευρώ περίπου είναι πολύ σημαντικό, λόγω του υψηλότερου κόστους που συνεπάγεται η χρήση του για τις τράπεζες.

Η μείωση της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα αποδίδεται σε δύο εξελίξεις:

- Στην άντληση ρευστότητας από τη διεθνή αγορά με εγγύηση τα ομόλογα του EFSF που έλαβαν οι τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους

- Στη συγκράτηση ή την άνοδο των καταθέσεων το μήνα Αύγουστο, τα στοιχεία για τον οποίο θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξάρτηση από ΕΚΤ

Όπως επισημαίνει η Eurobank σε ανάλυσή της, η εξάρτηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την χρηματοδότηση ΤτΕ και ΕΚΤ μειώνεται συνεχώς από τον Ιούνιο του 2012, όπου είχε φτάσει τα 135,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, η μείωση αυτή κατά 45,4% οφείλεται τόσο στην αύξηση των συνολικών καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και στη μείωση του υπολοίπου της τραπεζικής χρηματοδότησης, αλλά και σε ρευστοποιήσεις κάποιων στοιχείων ενεργητικού και σε άντληση ρευστότητας µέσω σύναψης άλλων υποχρεώσεων εκτός της αποδοχής καταθέσεων.

«Η χρηματοδότηση μέσω του ELA είναι πολύ ακριβότερη από αυτή της ΕΚΤ, αν και ευκολότερη από πλευράς αποδοχής εγγυήσεων, και συνεπώς ήταν αναμενόμενη η προσπάθεια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων να μειώσουν την εξάρτηση τους από το συγκεκριμένο μηχανισμό» τονίζει η Eurobank.