A- A+
Θεοχάρης: Να σταματήσει η δήλωση αγροτεμαχίων στο Ε9 μέχρι τις 20/9 - Νέες διευκρινίσεις
Τα προβλήματα υπερφόρτωσης του Taxisnet συνεχίζονται, με αποτέλεσμα ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων να ζητήσει από τους ιδιοκτήτες να σταματήσει έως τις 20/9 η δήλωση αγροτεμαχίων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις παρατάσεις που έχουν δοθεί, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μέχρι τις 20/9 να δηλώσουν τα αστικά ακίνητα και έως τις 14/10 τα αγροτεμάχια.

Για να μην υπερφορτώνεται λοιπόν το σύστημα και κολλάει, ο κ. Θεοχάρης ζήτησε να σταματήσει η δήλωση αγροτεμαχίων μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και να συνεχιστεί αμέσως μετά και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Νέες διευκρινίσεις

Με αφορμή την παραπάνω δήλωση του κ. Θεοχάρη, το υπουργείο Οικονομικώνξ εξέδωσε την Τρίτη το απόγευμα νέα διευκρινιστική ανακοίνωση.

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι μεταβολές ακινήτων έτους 2013, που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να αναγράψει στον Πίνακα 1 (Στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός & εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), πραγματοποιούνται μέχρι την 20ή Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 23:59:59.

Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις και εάν το φυσικό πρόσωπο είναι κύριος αγροτεμαχίων, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση στοιχείων ακινήτων πρέπει να συμπληρώσει ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες στα ακίνητα που αναγράφονται στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων), που ίσως ζητηθούν κατά τη διαδικασία οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της.

Επικαιροποιήσεις ακινήτων έτους 2013 που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να πραγματοποιήσει στον Πίνακα 2 (στοιχεία αγροτεμαχίων) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), πραγματοποιούνται μέχρι την 14η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 23:59:59.

Τροποποιήσεις στα στοιχεία των αγροτεμαχίων που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, δύναται να πραγματοποιούνται μέχρι και την ανωτέρω ημερομηνία (14/10/2013) με την υποβολή νέας δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

«Ως εκ τούτου, καλούμε τους φορολογουμένους και τους επαγγελματίες του κλάδου να μην προβαίνουν σε επικαιροποιήσεις δηλώσεων με αλλαγές μόνο στα αγροτεμάχια μέχρι και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος επικαιροποίησης μέχρι και την 14η Οκτωβρίου» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Παράδειγμα

Φυσικό πρόσωπο εντός του έτους 2012 αποπεράτωσε μονοκατοικία επιφανείας 80 τ.μ. η οποία βρίσκεται εντός αγροτεμαχίου.

Ενέργειες:

Το φυσικό αυτό πρόσωπο οφείλει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 και να τροποποιήσει τα στοιχεία του κτίσματος στον Πίνακα 1 της δήλωσης (να απαλείψει τον κωδικό 99 – ημιτελές κτίσμα, στήλη 10 Ειδικών Συνθηκών) μέχρι και την 20ή Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 23:59:59.

Εάν κατά τη διαδικασία της οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων ζητηθούν επιπρόσθετες πληροφορίες για το αγροτεμάχιο, αυτές οφείλει να τις χορηγήσει μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Το ίδιο φυσικό πρόσωπο μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, διαπιστώνει κάποιο λάθος στα περιγραφικά στοιχεία του αγροτεμαχίου (π.χ. λανθασμένη αναγραφή της επιφάνειας), μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 αποκλειστικά για τον Πίνακα 2 της δήλωσης μέχρι την μέχρι την 14η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 23:59:59 και να αναγράψει τα σωστά περιγραφικά στοιχεία του αγροτεμαχίου.

Η ανακοίνωση της παράτασης

Η απόφαση για παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή, τα οποία δεν επέτρεπαν σε λογιστές και πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις.

Η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός & εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 20ή Σεπτεμβρίου 2013.

Η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και τη 14η Οκτωβρίου 2013.

Τι γίνεται με αυθαίρετα

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που θα δηλωθούν θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014, αντικαθιστώντας το έκτακτο τέλος που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο Ε9 τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι τακτοποιηθεί.

Η αναγραφή των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για περισσότερα τ.μ.

Ο δεκάλογος του Ε9

Τον τρόπο αναγραφής αυθαίρετων κτισμάτων, τακτοποιούμενων χώρων και κλειστών ημιυπαίθριων χώρων στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων περιγράφει σε άρθρο της η τμηματάρχης του Τμήματος Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών Άννα Κόλλια.

Ειδικότερα:

1. Αυθαίρετα κτίσματα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί με κάποιο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους.

Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στο Ε9 αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν.

Σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος υπερβαίνουν αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο φορολογούμενους, πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ότι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια.

Σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

2. Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με το νόμο 3775/2009 (νόμος Γ. Σουφλιά). Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους.

Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν.

3. Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με το νόμο 3843/2010 (νόμος Τ. Μπιρμπίλη).

α) Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι

Δεν απαιτείται η προσθήκη αυτών στους κύριους χώρους του κτίσματος (αν αυτοί δεν έχουν δηλωθεί ως κύριου χώροι ή έχουν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι), μόνο στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία. Αν όμως έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων οι ημιυπαίθριοι χώροι ως κύριοι ή βοηθητικοί χώροι ακινήτου, δεν διαγράφονται.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για οπουδήποτε άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή από το υπόχρεο του ακινήτου είναι:

  • Αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη, είτε είχε πλήρη κυριότητα και έχει ψιλή κυριότητα ή επικαρπία).
  • Τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε και άλλο ποσοστό είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου).
  • Αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε).

β) Τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης.

Δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία.

Στις περιπτώσεις που οι τακτοποιούμενοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, οι χώροι αυτοί αναγράφονται στο Ε9 του οικείου έτους, ως χώροι κύριας χρήσης.

Ως χρόνος τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων ή των τακτοποιούμενων χώρων λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης για την αναγραφή τους στη δήλωση Ε9, θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

4. Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με το νόμο 4014/2011 (νόμος Γ. Παπακωνσταντίνου).

Οι χώροι αυτοί (ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι) αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος, από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλήθη δήλωση για την τακτοποίησή τους.

Παραδείγματα

- Φορολογούμενος τακτοποίησε το έτος 2011 ισόγειο χώρο, με το ν. 3843/2010 – ο οποίος σύμφωνα με την άδεια οικοδομής ήταν αποθήκη – σε κατοικία.

Η αποθήκη δεν είχε δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Τον Ιούλιο του 2011, μίσθωσε το χώρο αυτό για επαγγελματική στέγη.

Για το έτος 2012, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων και να αναγράψει τον χώρο αυτόν, που μετέτρεψε σε χώρο κύριας χρήσης, ως επαγγελματική στέγη (γιατί έχει μισθωθεί ως επαγγελματική στέγη).

- Φορολογούμενος υπέβαλε αίτηση τακτοποίησης το έτος 2012 υπογείου χώρου σε κατοικία, ο οποίος σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ήταν αποθήκη.

Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είχε αναγράψει το χώρο αυτό ως αποθήκη.

Το έτος 2013, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων και να αναγράψει τον χώρο αυτόν, που μετέτρεψε σε χώρο κύριας χρήσης , ως κατοικία.