A- A+
Προς κατάργηση η προσαύξηση 2% για την πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις
Στην κατάργηση της προσαύξησης του 2% στις περιπτώσεις τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ για το 50% της οφειλής, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να κάνει πιο δίκαιο τον τρόπο πληρωμής του.

Με τον τρόπο αυτό θα δώσει ένα κίνητρο στο φορολογούμενο για την ολική εξόφληση του φόρου μέσα στον ίδιο μήνα προκειμένου να αποφύγει την προσαύξηση.

Με το σημερινό σύστημα είτε ο ΦΠΑ πληρωθεί σε δύο είτε σε τρεις δόσεις, η προσαύξηση παραμένει η ίδια.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Με βάση το ισχύον σύστημα, ο ΦΠΑ εξοφλείται ως εξής:

Βήμα 1ο: Ο επαγγελματίας υποβάλλει τη χρεωστική δήλωση ΦΠΑ το αργότερο μέχρι την 20η ημέρα του μήνα που έπεται της φορολογικής περιόδου (μήνας ή τρίμηνο ανάλογα με τα βιβλία του).

Βήμα 2ο: Την ίδια ημέρα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τουλάχιστον 10 ευρώ ώστε η δήλωση να θεωρηθεί έγκυρη.

Βήμα 3ο: Από εκεί και πέρα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης τουλάχιστον το ποσό που υπολείπεται μέχρι το 50% της συνολικής οφειλής ΦΠΑ, ενώ αν απομείνει κι άλλο υπόλοιπο (50% ή λιγότερο), ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να το εξοφλήσει έως το τέλος του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2% επί του 50% της οφειλής.

Ωστόσο, η προσαύξηση του 2% επιβάλλεται ούτως ή αλλιώς, ακόμη και στην περίπτωση που το σύνολο του ΦΠΑ πληρωθεί μέσα στον ίδιο μήνα υποβολής της δήλωσης.

Με βάση λοιπόν την αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, εάν ο ΦΠΑ εξοφληθεί μέσα στον ίδιο μήνα στο σύνολό του, δε θα υπάρχει η σχετική προσαύξηση.