A- A+
Τα σχέδια για το νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων - Τα κίνητρα και οι ποινές
Σε ριζικές αλλαγές στο σύστημα συλλογής αποδείξεων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών από το 2014, σύμφωνα με το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην τρόικα το επόμενο διάστημα.

Για τις δηλώσεις του 2014, που αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013, δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους, ενώ το πρόστιμο ανέρχεται σε 22% επί των αποδείξεων που δε συλλέχθηκαν.

Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών από 1ης Ιανουαρίου 2014 το σύστημα αλλάζει.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ίσες με το 25% όχι επί του συνολικού τους εισοδήματος, αλλά επί του καθαρού, αφαιρουμένων δηλαδή φόρων και πάγιων δαπανών τους.

Παράδειγμα

Με το νέο σύστημα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ, που πληρώνει φόρο 2.000 ευρώ και έχει πάγια έξοδα 4.000 ευρώ, διαθέτει καθαρό εισόδημα 8.000 ευρώ.

Το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει το 2014 ανέρχεται σε 2.000 ευρώ, δηλαδή το 25% των 8.000 ευρώ που αποτελούν το καθαρό του εισόδημα.

Για τις αποδείξεις που δεν συγκεντρώνονται, η ποινή αυξάνεται στο 40% από 22% προηγουμένως, δηλαδή εάν δεν συγκεντρωθεί καμία απόδειξη ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 800 ευρώ.

Τα κίνητρα

Πέρα όμως από τις ποινές, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους, προκειμένου να συλλέγουν αποδείξεις.

Η ειδική επιτροπή που χειρίζεται το θέμα έχει μεταξύ άλλων προτείνει:

- Να επιστρέφεται στους πολίτες ολόκληρος ο ΦΠΑ (έως 23%). Αυτό θα ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών (τεχνίτες, εστιατόρια κλπ).

Η πρόταση θα δώσει την δυνατότητα στην εφορία να συλλέγει αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τα κέρδη που θα έχει ο κάθε κλάδος, ώστε να φορολογεί τους επιτηδευματίες με «αντικειμενικό» εισόδημα, το οποίο θα προσδιορίζεται από τα έξοδα των πολιτών.

Το μέτρο παραμένει υπό εξέτασης καθώς το κόστος εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά υψηλό για τον προϋπολογισμό και η τρόικα μπορεί να θέσει θέμα ισοδύναμου μέτρου.

- Να επιστρέφεται το 100% για μία ή δύο κατηγορίες δαπανών και για ποσά έως 200 ευρώ.

Οι τυχερές αποδείξεις θα ανακοινώνονταν εκ των υστέρων στο τέλος της χρονιάς, για να μη ξέρει κανείς πότε συμφέρει να ζητά απόδειξη και πότε όχι.

Στην πράξη το μέτρο είναι πιθανό να «ακυρωνόταν» μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, όταν όλοι θα διαπίστωναν ότι οι αποδείξεις που θα μάζευαν δύσκολα θα υπερέβαιναν τα 100 ή 200 ευρώ το πολύ για τους περισσότερους τη στιγμή που πλήρωσαν πολλαπλάσια για αυτές μαζί με τον ΦΠΑ.

Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι κερδίζουν σήμερα πολύ περισσότερα το χρόνο από το «παζάρι» που κάνουν με τους καταστηματάρχες. Για το λόγο αυτό το κίνητρο θα πρέπει να γίνει ισχυρό.

- Να μετέχει κάθε απόδειξη σε κληρώσεις με μεγάλα έπαθλα.