A- A+
«Επιταγή πετρελαίου» θα στείλει το ΥΠΟΙΚ στους οικονομικά αδύναμους - Το νέο σύστημα επιδότησης
«Επιταγή φόρου» για το πετρέλαιο θέρμανσης ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες νοικοκυριά που θα επιλεγούν μέσω νέων διευρυμένων εισοδηματικών κριτηρίων και με βάση τα νέα Ε9.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», οι οδηγίες που έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στις αρμόδιες υπηρεσίες που επεξεργάζονται τον τρόπο χορήγησης του νέου επιδόματος θέρμανσης κινούνται στην εξής βάση: το επίδομα να το πάρουν όλοι όσοι το έχουν ανάγκη και τα χρήματα να βρεθούν στην τσέπη τους προκαταβολικά.

Αυτό σημαίνει ότι η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων που είναι ένας βασικός παράγοντας επιλογής των δικαιούχων θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη, ενώ αλλαγές θα υπάρχουν και στα όρια που είχαν τεθεί πέρυσι για τα επιδοτούμενα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά γεωγραφική ζώνη.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει φέτος δύο εργαλεία που μπορούν να διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Το πρώτο είναι το έντυπο Ε9 που έχει επικαιροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το δεύτερο η βάση δεδομένων για τις κατοικίες που έχει η ΔΕΗ.

Μέσω αυτών των δύο αλλά και των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων που έχουν προκύψει κατά την περυσινή εκκαθάριση θα καθοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων και θα προκύψει ένας κατάλογος με όλα τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους.

Προκαταβολικά κουπόνι

Από εκεί και πέρα η διαδικασία, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα είναι απλή. Θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι προκαταβολικά ένα κουπόνι για να το χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δηλαδή μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 15 Απριλίου. Αυτό είναι, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, το επικρατέστερο σενάριο.

Ενδεχόμενο να μειωθεί ενιαία ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπάρχει προς το παρόν.

Οι προϋποθέσεις

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, δικαιούχοι είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ, έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ, με 1 παιδί 38.000 ευρώ, με 2 παιδιά 41.000 ευρώ και με 3 παιδιά και άνω ετήσιο εισόδημα 44.000 ευρώ.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά τουλάχιστον 5.000 ή 10.000 ευρώ, ώστε όλες οι οικογένειες να μπορούν να επιλεγούν και να επιδοτηθούν.

Σε ό,τι αφορά το κριτήριο της περιουσιακής κατάστασης, σήμερα ισχύει όριο ατομικής περιουσίας αντικειμενικής αξίας ως 150.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 ευρώ για έγγαμους. Και εδώ μελετάται αύξηση του εν λόγω κριτηρίου.

Τα τετραγωνικά μέτρα

Εκεί όμως που ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει ουσιαστικά είναι στην ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 120 τετραγωνικά.

Σήμερα ισχύουν τα εξής: Οσοι βρίσκονται στη Α' ζώνη επιδοτούνται με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 3.000 λίτρα. Για όσους βρίσκονται στη Β' ζώνη (Θεσσαλονίκη κτλ.) το επίδομα αφορά 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 1.800 λίτρα, ενώ για όσους βρίσκονται στη Γ' Ζώνη (Αττική κτλ.) το επίδομα είναι 8 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 960 λίτρα και τέλος στη Δ' Ζώνη (νησιά) το επίδομα είναι 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 600 λίτρα.

Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης χορηγείται ποσό επιδόματος 0,28 ευρώ.

Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι να διπλασιαστούν τα επιδοτούμενα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο ειδικά αν το ακίνητο είναι επιφανείας ως 60-80 τετραγωνικών μέτρων.