A- A+
Οι πρώτες πτωχεύσεις τραπεζών στη Σλοβενία - Διασώθηκε το σύνολο των καταθέσεων
Την εκκαθάριση δύο μικρών τραπεζών με διάσωση του συνόλου των καταθέσεών τους αποφάσισαν οι αρχές στη Σλοβενία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Πρόκειται για δύο μικρές τράπεζες, τις Factor Banka και Probanka, οι οποίες έλαβαν από το κράτος εγγυήσεις ύψους 540 εκατ. και 490 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για την αποζημίωση κατά 100% των αποταμιευτών.

Οι αρχές της χώρας απέφυγαν το κυπριακό μοντέλο διάσωσης που περιελάμβανε ζημιές για τους καταθέτες με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ και διασφάλισαν το σύνολο των πελατών των δύο τραπεζών.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), οι σλοβένικες τράπεζες, οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανέρχεται σε ένα ποσό 7,5 δισ. ευρώ το οποίο ισούται με το 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, βρίσκονται στο επίκεντρο της σεναριολογίας για το ενδεχόμενο η Σλοβενία να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης που ζήτησαν διεθνή στήριξη, μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Γιάζμπετς, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι οι αποταμιευτές και οι επιχειρήσεις που έχουν καταθέσεις στις δύο τράπεζες δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, αφού το κράτος εγγυάται όλες τις αποταμιεύσεις στα δύο πιστωτικά αυτά ιδρύματα.

Κανένας περιορισμός

Οι αποταμιευτές θα είναι σε θέση να προχωρούν σε αναλήψεις χρημάτων όπως έκαναν ως τώρα, «χωρίς κανέναν επιπλέον περιορισμό», και δεν υπάρχει «καμιά βάση για να υπάρξουν μαζικές αναλήψεις από τις δύο τράπεζες», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις πρώτες τράπεζες οι οποίες κλείνουν μετά την εκδήλωση της κρίσης και στη σλοβένικη οικονομία, το 2009.

«Αυτό που κάνουμε έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων και να αυξήσει τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα», είπε ο Γιάζμπετς σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Τσούφερ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με το βλέμμα στην Κύπρο

Οι δύο αυτές ιδιωτικές τράπεζες είναι από τις μικρότερες στη χώρα των δύο εκατ. κατοίκων. Ο Γιάζμπετς είχε πει νωρίτερα ότι «η περαιτέρω δραστηριότητα των δύο τραπεζών θα μείωνε σημαντικά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα του σλοβένικου τραπεζικού συστήματος».

«Η Τράπεζα της Σλοβενίας και η κυβέρνηση προσπαθούν να αποτρέψουν ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο της Κύπρου και οι αντιπρόσωποι των διεθνών θεσμών είναι έτοιμοι να αποτρέψουν αυτό το σενάριο», πρόσθεσε.

Όλες οι τράπεζες στη Σλοβενία παραμένουν κλειστές το Σάββατο και την Κυριακή.

Η Σλοβενία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης το 2007, αλλά δέχθηκε ένα σαρωτικό πλήγμα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κυρίως εξαιτίας της εξάρτησής της από τις εξαγωγές.

Πασχίζει να αντιμετωπίσει τη νέα ύφεση στην οποία έχει περιέλθει από την περασμένη χρονιά εν μέσω της χαμηλής ζήτησης για τα προϊόντα τα οποία εξάγει, την έλλειψη πιστώσεων και την μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, που επιτάθηκε από τις περικοπές των δημοσίων δαπανών στις οποίες προέβη η κυβέρνηση.