A- A+
Πάνω από 40.000 ξέχασαν να υποβάλουν δήλωση - Τα πρόστιμα που τους περιμένουν
Περί τους 40.000 φορολογούμενους δεν υπέβαλαν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δήλωση για τα εισοδήματα του 2013 και είναι αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Τι πρέπει να κάνουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το taxisnet θα παραμείνει ανοιχτό για όσους θέλουν να καταθέσουν τη δήλωσή τους εκπρόθεσμα.

Ωστόσο, δεν θα δοθεί άλλη προθεσμία για την αποφυγή των επιβαρύνσεων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο είχε δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, να καταθέσουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας, οπότε και άνοιξαν οι εφορίες.

Τα πέναλντι

Για τους «ξεχασιάρηδες» προβλέπονται οι ακόλουθες ποινές:

- Χάνεται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καθώς δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που συγκεντρώθηκαν το 2012.

Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και επιπλέον θα του επιβληθεί και πρόστιμο 10% για το ποσό αποδείξεων που δεν δηλώθηκε.

Ουσιαστικά θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 10% επί του 25% του ετήσιου εισοδήματός, δηλαδή επιπλέον φόρο 2,5% επί του εισοδήματός του.

- Το ποσό του φόρου για πληρωμή θα καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Αν δεν προκύπτει φόρος ή προβλέπεται επιστροφή θα επιβάλλεται πρόστιμο από 117 έως 1.170 ευρώ.

Η συνήθης πρακτική είναι το λεγόμενο «αυτοτελές πρόστιμο» που επιβάλλεται να είναι το χαμηλότερο, δηλαδή αυτό των 117 ευρώ, το οποίο με τον «συμβιβασμό» που επέρχεται με την εφορία πέφτει στα 39 ευρώ.