A- A+
FT: Μπορεί να είναι πληγωμένες, αλλά οι ελληνικές τράπεζες έβγαλαν κέρδη εν μέσω κρίσης
«Μπορεί να είναι πληγωμένες, αλλά τουλάχιστον συνεχίζουν να πορεύονται» επισημαίνουν οι Financial Times για τις ελληνικές τράπεζες και την κερδοφορία τους εν μέσω κρίσης στο α΄ εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ανακεφαλαιοποίηση των 50 δισ. ευρώ του κλάδου -που περιλαμβάνει ένα κομμάτι κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι διατηρούν τον έλεγχο- έχει βοηθήσει αποκαθιστώντας κάποια αξιοπρέπεια στους ισολογισμούς τους.

Επιπλέον τονίζει πως τα επίπεδα του ελληνικού ιδιωτικού χρέους είναι σχετικά χαμηλά (σε αντίθεση με τα κρατικά). «Αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες ανάκαμψης» προσθέτει ο αρθρογράφος.

Όπως εξηγεί, στην Ελλάδα δεν προκάλεσαν οι τράπεζες τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, για παράδειγμα. Όμως η μακροπρόθεσμη ανάκαμψή τους εξαρτάται αναπόφευκτα από την κατάσταση του κράτους.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου

Σε σχέση με τις δυνατότητες ανάκαμψης του κλάδου οι Financial Times αναφέρουν τα εξής:

«Τα αποτελέσματα των τεσσάρων τραπεζών που έχουν επιβιώσει από την κρίση -Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς- δείχνουν ότι οι προβλέψεις για δανειακές ζημίες παραμένουν μεγάλες στο 20% - 30% περίπου των δανειακών βιβλίων, χωρίς πολλές ενδείξεις ότι αυτή η αυξανόμενη τάση τελειώνει.

Αν και ο ρυθμός της διολίσθησης της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνεται, και πάλι εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 4,2% φέτος.

Δύο είναι τα ερωτήματα που πρέπει να τίθενται όταν εξετάζεται ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος:

α) Το ένα είναι κατά πόσον θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Η ανακεφαλαιοποίηση έχει προσφέρει στις τράπεζες έναν συντελεστή κοινού μετοχικού κεφαλαίου tier one μεταξύ 9% και 14%, επίπεδο το οποίο δεν πλησιάζει το χειρότερο ενδεχόμενο. Οι ιρλανδικές τράπεζες έδειχναν να έχουν εντυπωσιακή κεφαλαιακή επάρκεια μετά τη διάσωση των 65 δισ. ευρώ.

Αυτή όμως ίσως δεν επαρκέσει αν οι στάσεις πληρωμών στεγαστικών δανείων μετατραπεί σε πλημμύρα. Η BlackRock διεξάγει αναθεώρηση των κεφαλαιακών εκτιμήσεων του 2011 για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Τα συμπεράσματά της, που αναμένονται φέτος, θα είναι κρίσιμα για να ξεκαθαρίσουν τα επενδυτικά σενάρια στον κλάδο.

β) Το άλλο ερώτημα είναι κατά πόσον θα χρειαστεί μία ακόμη δραστική αναδιοργάνωση χρέους στην Ελλάδα, όπου επίκειται ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Όσο οι επενδυτές δεν μπορούν να πουν με σιγουριά ότι η χώρα έχει βγει από τα βάθη της κρίσης, το ίδιο θα ισχύει και για τον τραπεζικό της κλάδο.

Το κλειστό κύκλωμα τραπεζών-κράτους στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη διαλυθεί».

Διαβάστε επίσης

* Γιατί βελτιώθηκαν τα μεγέθη των τραπεζών στο α΄ εξάμηνο - Αναλυτικά οι ανακοινώσεις