A- A+
Attica Bank: Κεφαλαιακή ενίσχυση €100 εκατ. λόγω μετατροπής ομολόγων - Ζημιές €68 εκατ.
Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά 99.999.999,90 ευρώ, λόγω μετατροπής τμήματος ομολογιών του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου αποφάσισε το δ.σ. της τράπεζας.

Πρόκειται για ομολογίες που εκδόθηκαν στα πλαίσια της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, σε κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μετατροπή λαμβάνει χώρα καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 26.12 του Προγράμματος έκδοσης του εν λόγω ομολογιακού δανείου (υποχρεωτική μετατροπή λόγω έκτακτης ανάγκης κεφαλαίου).

Συνεπεία της μετατροπής τμήματος ομολογιών του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, επέρχεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 99.999.999,90 ευρώ, ενώ ο αριθμός των κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας αυξάνεται κατά 333.333.333 ανερχόμενος συνολικά σε 1.033.006.393 κοινές, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 έκαστη.

Ο δε συνολικός αριθμός δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών, ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας θα ανέλθει σε 1.033.006.393.

Οι νέες μετοχές που προκύπτουν από την μετατροπή θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση μετά την έγκριση του Δ.Σ. του Χ.Α.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου

Εν τω μεταξύ, μείωση ζημιών κατέγραψε η Attica Bank το πρώτο εξάμηνο του 2013. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα προ φόρων για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε ζημία 68 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 96,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.

Αντίστοιχα το μετά φόρων αποτέλεσμα για το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε ζημία ύψους 59,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 81,1 εκατ. ευρώ στη συγκριτική περίοδο του 2012.

Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί η θεαματική βελτίωση των συγκεντρωτικών λοιπών εσόδων μετά από φόρους, τα οποία περιορίστηκαν σε ζημία 31,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 100,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο.

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 65,1 εκατ. ευρώ, χωρίς την προσμέτρηση των κεφαλαίων που προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την κάλυψη του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Τράπεζας, συνολικού ύψους ευρώ 398,8 εκ.

Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του Α’ εξαμήνου 2013 της Attica Bank, ο Πρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Ιωάννης Γαμβρίλης δήλωσε:

«Η Attica Bank, μετά την επίτευξη του στόχου της κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών και της πλήρους ανακεφαλαιοποίησής της από ιδιωτικά κεφάλαια, έχει δημιουργήσει την αναγκαία βάση για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας συμβάλλοντας έτσι στην αναστροφή της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος ως αποτέλεσμα της τήρησης των υποχρεώσεων που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει έναντι των διεθνών πιστωτών, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή και αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, έχουν δημιουργήσει ελπίδα και βάσιμη εκτίμηση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος με μόνιμα χαρακτηριστικά από τον προϋπολογισμό ήδη του τρέχοντος έτους.

Στην κατεύθυνση αυτή συντείνει κι ο ρυθμός αύξησης των τουριστικών αφίξεων, με άμεση επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Κρίνεται όμως αναγκαία η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η εισροή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ώστε η χώρα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και να διασφαλίσει με τον τρόπο αυτό την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάταξη της χώρας.

Μετά την επίτευξη του στόχου της πλήρους ανακεφαλαιοποίησής της, η Attica Bank θέτει ως βασική προτεραιότητα τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου μέσω του περιορισμού του λειτουργικού της κόστους, της περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών της, που ήδη έχει ξεκινήσει και θα αποκτήσει χαρακτηριστικά μεγαλύτερης έντασης την επόμενη περίοδο, όπως και της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Δρώντας με γνώμονα την στήριξη των πελατών της και με την υποστήριξη του βασικού της μετόχου, του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και των νέων μετόχων της, η Attica Bank δημιουργεί το πλαίσιο ουσιαστικών απαντήσεων στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η οικονομική κρίση και ο κύκλος ύφεσης από τον οποίο δεν έχει ακόμα εξέλθει η ελληνική οικονομία».

Τα βασικά μεγέθη στο εξάμηνο

- Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (>180 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε κατά την 30/06/2013 σε 22,4%.

- Σε ό,τι αφορά την περίοδο που έληξε την 30/06/2013 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανέρχονται σε 41 εκ. ευρώ περίπου. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται πλέον σε 402,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 11,3% περίπου σε σχέση με τη χρήση του 2012. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7) από σωρευμένες προβλέψεις την 30/6/2013 διαμορφώθηκε σε 43%.

- Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω ο Όμιλος λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική συγκυρία και το δυσμενές κλίμα που εξακολουθεί να υπάρχει, συνέχισε την σταθερή πολιτική προβλέψεων των τελευταίων ετών στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης των κινδύνων, με τον δείκτη προβλέψεων προς μέσο όρο χορηγήσεων να διαμορφώνεται στις 229 μ.β. για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

- Οι καθαροί τόκοι για τον Όμιλο ανήλθαν σε 14,8 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση της τάξης του 51,2% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2012 ως συνέπεια του κύκλου ύφεσης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, που έχει ως απόρροια τη μείωση των εσόδων από τόκους λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές για την άντληση χαμηλού κόστους ρευστότητας. Σημειώνεται ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο Β’ εξάμηνο το κόστος άντλησης κεφαλαίων για την τράπεζα αναμένεται να μειωθεί αισθητά λόγω της απεξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (E.L.A.) και της ωρίμανσης της σταδιακής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων.

- Το σύνολο των εσόδων για τον Όμιλο από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθε σε 26,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 36,8% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2012, ως απόρροια της οικονομικής ύφεσης στον κύκλο της οποίας εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

- Θα πρέπει ιδιαίτερα να σημειωθεί η καθαρή μείωση των λειτουργικών εξόδων αφαιρουμένων των προβλέψεων και των αποσβέσεων κατά 5% και η καθαρή μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 6% περίπου. Στο σύνολο των λειτουργικών εξόδων, με την προσθήκη και των αμοιβών μισθοδοσίας η μείωση είναι της τάξης του 5,4%, διατηρώντας για τρίτη συνεχή χρονιά την πτωτική πορεία της συγκεκριμένης κατηγορίας εξόδων.

Η αποτελεσματική διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου και των εν γένει κινδύνων της Τράπεζας, η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, η διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σε υψηλά επίπεδα με τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, μετά την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, η οποία έχει ήδη συντελεσθεί, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας είναι οι τομείς που αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την Τράπεζα.

Η ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας και η επιτυχής διαχείριση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στους παραπάνω τομείς, θέτουν τις βάσεις για την εδραίωση της αυτόνομης ανάπτυξης της Attica Bank, τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ελληνική οικονομία και την αξιοποίηση των ευκαιριών που οι συνθήκες κρίσης δημιουργούν.