A- A+
Γιατί βελτιώθηκαν τα μεγέθη των τραπεζών στο α΄ εξάμηνο - Αναλυτικά οι ανακοινώσεις
Σαφή βελτίωση σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αλλά και σε τριμηνιαία βάση, εμφάνισαν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στο β΄ τρίμηνο του 2013. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των 4 ομίλων.

Κατά ένα μέρος η βελτίωση που καταγράφεται είναι έκτακτη και συγκυριακή, την ίδια στιγμή ωστόσο έχουν γίνει σημαντικές και πιο «μόνιμες» παρεμβάσεις που έχουν ενισχύσει τη λειτουργική κερδοφορία.

Τα έκτακτα αποτελέσματα προέρχονται πρώτον, από τις εξαγορές πλήρως ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών, δεύτερον, από τα προγράμματα ενεργητικής διαχείρισης ενεργητικού και παθητικού που «έτρεξαν» οι τράπεζες τους προηγούμενους μήνες προς ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και τρίτον, από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή, ο οποίος ενίσχυσε το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο που προέκυψε από το PSI.

Η ενίσχυση των εσόδων

Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση των καθαρών εσόδων προέρχεται από:

  • Τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (γενικά κόστη, δαπάνες προσωπικού, διοικητικά έξοδα κτλ.)
  • Τη βελτίωση του επιτοκιακού περιθωρίου, ως αποτέλεσμα της υποχωρήσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις
  • Τον περιορισμό των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, μετά το «κύμα» διαγραφών των προηγούμενων τριμήνων, αλλά και λόγω της μείωσης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών
  • Την αντικατάσταση της χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος με δανεισμό απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που είναι κατά πέντε φορές φθηνότερος

Τα αποτελέσματα

- Η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο καθαρά κέρδη 344 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η θετική κερδοφορία είναι βασισμένη στα λειτουργικά αποτελέσματα για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, «γεγονός που αποτελεί πλέον σαφή ένδειξη βελτίωσης της οικονομικής συγκυρίας».

Η ανακοίνωση της τράπεζας

- Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο καθαρά κέρδη 3,51 δισ. ευρώ.

Στα καθαρά κέρδη του ομίλου συμπεριλαμβάνεται η αρνητική υπεραξία (negative goodwill ύψους 3,81 δισ. ευρώ) από την εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των εγχώριων δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, της ATEbank, καθώς και της Millennium Bank Ελλάδος, ενώ ενσωματώνουν και θετικό αναβαλλόμενο φόρο 559 εκατ. ευρώ, κυρίως από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26% από την 01.01.13.

Η ανακοίνωση της τράπεζας

- Η Alpha Bank παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο του 2013 καθαρή κερδοφορία 2,732 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της θετικής συνεισφοράς των 2,6 δισ. ευρώ που προκύπτει από την αρχική θετική επίπτωση της εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης.

Τα καθαρά αποτελέσματα (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), εξαιρουμένης της πιστωτικής υπεραξίας, διαμορφώθηκαν σε 126,7 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν (θετικό) Φόρο Εισοδήματος 579,3 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της αναβαλλόμενης φορολογίας από την αλλαγή του φορολογικού συντελεστή σε 26%, από 20%.

Η ανακοίνωση της τράπεζας

- Η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 45 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζόμενου του αναβαλλόμενου φόρου.

Η εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton ενισχύουν τη στρατηγική θέση της Eurobank στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Στην υπό εξέταση περίοδο καταγράφηκε ενίσχυση της ρευστότητας κατά 4 δισ. ευρώ και βελτίωση της σχέσης δανείων προς καταθέσεις pro-forma σε 116% από 136% στο τέλος Ιουνίου 2013, με τις ετήσιες συνέργειες να κλιμακώνονται σε 200 εκατ. ευρώ το 2015.

Η ανακοίνωση της τράπεζας