A- A+
Αποχωρεί (;) από τη στεγαστική πίστη στην Ελλάδα η Citi - Αγοράζει τα δάνεια η ΕΤΕ
Σε διαπραγματεύσεις με την Εθνική για την πώληση του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών της δανείων, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Citi, στο πλαίσιο της διαδικασίας μείωσης της έκθεσής της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro2day.gr, η αμερικανική τράπεζα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πώληση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας 450 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Citi έχει διερευνήσει την αγορά για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Εθνική Τράπεζα.

Τραπεζικές πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν ότι το χαρτοφυλάκιο θα πωληθεί με σημαντικό discount που ενδέχεται να φθάσει και στο 60% της ονομαστικής αξίας. Με τον τρόπο αυτό η Citibank χρηματοδοτεί στην πραγματικότητα την πώληση των δανείων της, καθώς θα εγγράψει εφάπαξ ζημία.

Έκτακτα κέρδη

Η τράπεζα που θα αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών μπορεί να αποτιμήσει τα δάνεια σε ανώτερη τιμή σε σχέση με αυτήν που τα αγόρασε ή και στην ονομαστική τους αξία, γράφοντας έκτακτα κέρδη από το αρνητικό goodwill.

Σημειώνεται ότι η Citibank εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1964 αρχικά για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ναυτιλιακού και του τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων (Corporate) και τη δεκαετία του '80 επεκτάθηκε στη λιανική τραπεζική.

Σήμερα διατηρεί ηγετική θέση στη χώρα στους εξής τομείς: κάρτες, Citigold Personal Banking, παγκόσμιες υπηρεσίες συναλλαγών, θεματοφυλακή, ανάδοχοι ελληνικών ομολόγων, αγορές συναλλάγματος, εμπορευμάτων και παραγώγων.

Την προηγούμενη τριετία η Citibank έδειξε τις προθέσεις μείωσης της παρουσίας της στην εγχώρια αγορά, συζητώντας, στις αρχές της κρίσης, την πώληση δραστηριοτήτων της και προχωρώντας εν συνεχεία σε αναδιάρθρωση.

Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2012 ότι κλείνει 16 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα και μένει μόνο με 21 (20 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη). Είχε προηγηθεί η απόφαση για κλείσιμο 31 καταστημάτων τον Νοέμβριο του 2010.