A- A+
Πτώση των καταθέσεων για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο στις ελληνικές τράπεζες
Υποχώρησαν για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, αντανακλώντας τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, την επιδείνωση της ψυχολογίας και την πτώση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούλιο τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 162,39 δισ. ευρώ από 162,67 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η μηνιαία πτώση των 288 εκατ. ευρώ είναι αποτέλεσμα κυρίως των εκροών καταθέσεων από επιχειρήσεις, οι οποίες έφτασαν τα 458 εκατ. ευρώ.

Τα αίτια της πτώσης

Αν και το μέγεθος της πτώσης δεν είναι σημαντικό, τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι μετά τα γεγονότα στην Κύπρο και την πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε με αφορμή την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση, ανακόπηκε η ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί από τον περυσινό Ιούλιο.

Έτσι, μπορεί σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τα υπόλοιπα των καταθέσεων να παρουσιάζουν μία αύξηση της τάξης των 8,5 δισ. ευρώ, ωστόσο τα μεγέθη θα μπορούσαν να είχαν διαμορφωθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα εάν οι συνθήκες ήταν καλύτερες

Από την άλλη πλευρά, επιβαρυντικά στην κατάσταση λειτουργεί και η υποχώρηση των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις, η οποία έχει φτάσει σε σχέση με τα υψηλά των τελευταίων 12 μηνών το 40%.

Πλέον, οι αποδόσεις κινούνται πέριξ του 3%. Μπορείτε να συγκρίνετε τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων με το εργαλείο του Moneyonline.gr.