A- A+
Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων από το 2014 – Τα νέα κίνητρα που θα παρέχονται
Το νέο καθεστώς κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από τους καταναλωτές θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα. Τι θα κερδίζουν οι «συνεπείς» φορολογούμενοι.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη θέσπιση σοβαρών κινήτρων για τους καταναλωτές, ώστε να συμφέρει να ζητούν απόδειξη από το να διεκδικούν έκπτωση επί της τιμής του προϊόντος ή της υπηρεσίας που αποκτούν.

Τα σενάρια είναι πολλά και θα τεθούν επί τάπητος σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και την άφιξη της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα κίνητρα

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κίνητρα που θα δίνονται στους φορολογουμένους για να ζητούν αποδείξεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

1) Έκπτωση στο φόρο εισοδήματος

Η έκπτωση θα παρέχεται για συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που παρουσιάζουν υψηλή φοροδιαφυγή.

Στη σχετική λίστα θα περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, τεχνίτες πάσης φύσεως και ο καταναλωτής θα κερδίζει έκπτωση στο φόρο που θα είναι μεγαλύτερη από το αντίστοιχο ποσοστό του ΦΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα ισχυρό κίνητρο για να ζητηθεί η απόδειξη ακόμη και στην περίπτωση που ο επαγγελματίας δεχθεί να μην εισπράξει ούτε ένα ποσοστό του ΦΠΑ.

2) Δώρα – Κληρώσεις

Ως δεύτερο κίνητρο εξετάζεται η διενέργεια κληρώσεων, που θα αναδεικνύουν τυχερούς, οι οποίοι θα κερδίζουν μετρητά και δώρα.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε απόδειξη θα αντιστοιχεί σε ένα κλήρο για τους διαγωνισμούς που θα διοργανώνει το υπουργείο Οικονομικών.

3) Επιπλέον έκπτωση με κάρτες

Τέλος αναμένεται η θέσπιση κινήτρων για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών κατά τις συναλλαγές των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η παροχή έκπτωση της τάξης του 2% - 3% από το φορολογητέο εισόδημα για αγορές που θα γίνουν με πλαστικό χρήμα.