A- A+
Πληρωμή του φόρου εισοδήματος μέσω της πάγιας ρύθμισης σε 12 δόσεις - Η λύση των καρτών
Η αδυναμία αρκετών πολιτών να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος, τους αναγκάζει να τον καταστήσουν ληξιπρόθεσμο, προς ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι προσφορές των τραπεζών.

Όπως συνέβη και τις προηγούμενες χρονιές, όπου αρκετοί φορολογούμενοι ανέμεναν τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να εντάξουν σε αυτή το φόρο εισοδήματος, έτσι και φέτος αναμένεται νέο κύμα ...κακοπληρωτών.

Με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος εισοδήματος ανάλογα με το χρόνο εκκαθάρισης της δήλωσης θα πρέπει να αποπληρωθεί σε έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις, το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.

Όσοι λοιπόν δε μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους ρυθμούς εξόφλησης, προτιμούν να μην καταβάλλουν τις δόσεις, προκειμένου να εντάξουν την οφειλή τους στη «Πάγια Ρύθμιση» που καθιέρωσε πριν λίγο καιρό το υπουργείο Οικονομικών.

Το ελάχιστο ποσό της δόσης σε αυτήν την περίπτωση ορίζεται στα 15 ευρώ, ενώ ο τόκος υπερημερίας διαμορφώνεται στο 8,5%.

Η διαδικασία και οι παγίγες

Η εφαρμογή υποβολής αίτησης για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έχει ενεργοποιηθεί από τις 25/7 και αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέσα στο 2013.

Η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνει μόνο μέσω του διαδικτύου στην διεύθυνση //www.gsis.gr.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στην πράξη, καθώς οι αρχές θα εξετάσουν το λόγο της αδυναμίας πληρωμής, ενώ θα καταγράψουν όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη.

Τι καταγράφεται

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των πολιτών και των επιχειρήσεων ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα εξετάζοντας παράλληλα και την προέλευση της οφειλής (από έκτακτη ή μη αιτία), οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν, άπαξ, μέχρι δώδεκα ή είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις, κατά περίπτωση, ενώ για τις μεγαλύτερες οφειλές, απαιτείται, ανάλογα με το ύψος αυτών, προσκόμιση επιχειρηματικού σχεδίου που να αποδεικνύει την οικονομική αδυναμία και τη βιωσιμότητα της ρύθμισης.

Ειδικότερα, με υπεύθυνη δήλωση «ραπορτάρει» το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως:

  • το μηνιαίο εισόδημά του,
  • επενδύσεις-συμμετοχές κάθε μορφής,
  • τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN),
  • μεταφορικά μέσα,
  • ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα,
  • απαιτήσεις από τρίτους,
  • πληροφορίες για λοιπές οφειλές προς το δημόσιο
  • άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους,
  • το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του

Οι προσφορές των τραπεζών

Εφόσον το πιστωτικό όριο της κάρτας επαρκεί, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την περίοδο αποπληρωμής του φόρου που τους αναλογεί για τα εισοδήματα του 2012, έως και το 2015.

Φέτος το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου με δύο τρόπους:

1) Εφάπαξ, παρέχοντας έκπτωση 1,50%

2) Σε έως και 3 διμηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το πότε θα υποβληθεί η δήλωση και θα βεβαιωθεί ο φόρος

Οι προσφορές των καρτών

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα για να πληρώσουν την εφορία.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή εάν επιλεγεί η εξόφληση του συνόλου του φόρου με την κάρτα, οι πολίτες διασφαλίζουν την έκπτωση του 1,50% και εξοφλούν το φόρο τους σε 6 έως 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την προσφορά της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.

Για παράδειγμα, εάν ο φόρος ανέρχεται σε 4.000 ευρώ, το ποσό μετά την έκπτωση θα διαμορφωθεί στις 3.940 ευρώ και θα εξοφληθεί, ανάλογα με την προσφορά της κάρτας, ως εξής:

  • Σε 6 άτοκες δόσεις των 656,67 ευρώ
  • Σε 9 άτοκες δόσεις των 437,78 ευρώ
  • Σε 12 άτοκες δόσεις των 328,33 ευρώ

Δόσεις στις δόσεις

Εναλλακτικά, οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών μπορούν να πληρώσουν με δόσεις κάθε μία εκ των διμηνιαίων δόσεων που πρέπει να καταβληθούν στο δημόσιο.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν ισχύει η έκπτωση του 1,50%, ωστόσο επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής του φόρου χωρίς επιπρόσθετο κόστος, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των δόσεων στους περισσότερους μήνες, κατά την περίοδο της εξόφλησης.

Στην περίπτωση του παραδείγματος που προαναφέρθηκε, ο φόρος των 4.000 ευρώ μπορεί να αποπληρωθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις των 1.333,33 ευρώ.

Κάθε μία από αυτές τις δόσεις μπορεί να αποπληρωθεί σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα συνεργασίας.

Ειδικότερα:

Σημειώση 1: Τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου η Εθνική Τράπεζα και η Citibank δεν είχαν οριστικοποιήσει και ενεργοποιήσει το σύστημα πληρωμής σε δόσεις

Σημειώση 2: Η Attica Bank προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις του συνόλου του φόρου και όχι κάθε μιας από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις