A- A+
Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν το Ε9 για τα ακίνητα έως 15/9 - Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ
Σε διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ποιοι είναι υποχρεωμένοι να το υποβάλουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής ανακοίνωσης ήταν απαραίτητη, καθώς προκλήθηκε σύγχυση στους φορολογουμένους περί καθολικής υποβολής του εντύπου.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι Ε9 θα καταθέσουν μόνο όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το προηγούμενο έτος, αλλά και όσοι κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 είχαν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) εξ αρχής από όλους τους φορολογουμένους, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η δήλωση αυτή υποβάλλεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου κατά το προηγούμενο έτος».

«Ειδικά για το έτος 2013», προστίθεται στην ανακοίνωση, «όπως ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις (άρ.19 ν. 4110/2013), οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά, μέχρι 15.9.2013,την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ("Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9") , προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν».

Τι πρέπει να δηλωθεί

Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 εισάγονται, τα ακόλουθα:

α) ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει,

β) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται,

γ) η επιφάνεια των κατοικιών – μονοκατοικιών, αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτηρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου καθώς και το σύνολο της επιφανείας τους.

δ) το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης ή του οικοπέδου.

Στις «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφεται:

i. Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.

ii. Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

iii. Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Σημειώνεται ότι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατά τον έλεγχο της δήλωσης, όταν το κρίνει απαραίτητο.