A- A+
Νέα αποταμιευτικά προγράμματα με επιτόκια έως 5,25%
Άνθηση των εναλλακτικών μορφών αποταμίευσης αναμένεται στη νέα εποχή χαμηλών επιτοκίων που έχει ήδη ξεκινήσει. Οι επιλογές των καταθετών και πως μπορούν να πετύχουν αποδόσεις έως 5,25%.

Είναι αναμφίβολο ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος, εισήλθαμε σε μία εποχή χαμηλότερων επιτοκίων.

Η ευκολία με την οποία οι πελάτες των τραπεζών διασφάλιζαν, μέσω των λογαριασμών προθεσμίας, αποδόσεις της τάξης του 5%, έχει παρέλθει.

Και εφόσον δεν υπάρξει νέα αναταραχή στις τάξεις των καταθετών, τα επιτόκια θα συνεχίσουν και τους επόμενους μήνες την πτωτική τους πορεία.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Στη νέα εποχή, στην οποία εισήλθε ο τραπεζικός κλάδος, ο καταθέτης θα πρέπει να δώσει το «κάτι παραπάνω» για να διασφαλίσει μία υψηλή απόδοση για τα χρήματά του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες αναμένεται να προωθήσουν το επόμενο διάστημα προϊόντα που αναδεικνύουν τη συστηματική αποταμίευση, επιβραβεύοντας όσους μπορούν να «βάζουν στην άκρη» χρήματα.

Ουσιαστικά θα επιβραβεύονται όσοι μπορούν να διασφαλίσουν μία συστηματική ροή ή ένα συγκεκριμένο επίπεδο ρευστότητας στην τράπεζα.

Σήμερα υπάρχουν προγράμματα που προσφέρουν υψηλά επιτόκια, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα οποία είναι διαθέσιμα ακόμη και για μικροαποταμιευτές. Ειδικότερα:

α) Αποταμιευτικοί Λογαριασμοί. Υψηλά επιτόκια προσφέρονται μέσω των λογαριασμών αποταμίευσης, τα οποία μπορεί να φτάνουν έως και το 4%.

Στην προκειμένη περίπτωση, για να εξασφαλιστεί το υψηλό επιτόκιο, ο καταθέτης δεσμεύεται ότι:

  • Πρώτον, θα αποταμιεύει ένα ελάχιστο ποσό κάθε μήνα, το οποίο μπορεί να ξεκινά ακόμη και από το 1 ευρώ και
  • Δεύτερον, δε θα προχωρά σε αναλήψεις κατά τη διάρκεια μία συγκεκριμένης περιόδου, που δεν ξεπερνά το 1 έτος.

Σημειώνεται ότι σε ορισμένα προϊόντα υπάρχει πλαφόν στο μέγιστο ύψος της αποταμίευσης.

β) Αποταμίευση με ελευθερία αναλήψεων. Με παρόμοια λογική με την παραπάνω κατηγορία προϊόντων λειτουργούν και μία σειρά από προγράμματα τα οποία προσφέρουν στον πελάτη υψηλά επιτόκια, χωρίς ωστόσο κανένα περιορισμό στις αναλήψεις, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Κάθε μήνα θα πρέπει να καταβάλλεται ένα ελάχιστο ποσό, πχ 200 ευρώ ή
  • Το υπόλοιπο της κατάθεσης δε θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, πχ. 10.000 ευρώ

Συγκρίνετε όλα τα προϊόντα (Προσοχή! Για να δείτε τα προϊόντα των κατηγοριών α και β επιλέξτε προγράμματα με περιορισμούς στις αναλήψεις στη σχετική ερώτηση)

γ) Λογαριασμοί μισθοδοσίας. Πρόκειται για τρεχούμενους λογαριασμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την είσπραξη του μισθού ή της σύνταξης του καταθέτη.

Τα επιτόκιά τους είναι υψηλά και μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 5,25%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της κατάθεσης.

Προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταθέτες στο είδος του επιτοκίου (κλιμακούμενο ή κλιμακωτό), από το οποίο εξαρτάται το αν ο λογαριασμός συμφέρει για μικρά ή για μεγάλα υπόλοιπα.

Σύγκριση επιτοκίων

3) Τρεχούμενοι λογαριασμοί. Ικανοποιητικά είναι και τα επιτόκια που προσφέρουν οι απλοί καταθετικοί λογαριασμοί.

Ο καταθέτης έχει τα χρήματά του σε πρώτη ζήτηση και ταυτόχρονα απολαμβάνει αποδόσεις που μπορεί να ανέλθουν ανάλογα με το προϊόν έως και το 3,25%.

Σύγκριση επιτοκίων

4) Λογαριασμοί υπό προειδοποίηση. Τα προϊόντα συνδυάζουν χαρακτηριστικά λογαριασμών Ταμιευτηρίου και προθεσμιακών καταθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ ο πελάτης έχει το δικαίωμα απεριόριστων καταθέσεων, για να προβεί σε ανάληψη πρέπει να προειδοποιήσει εγγράφως την τράπεζα κάποιες ημέρες νωρίτερα, βάση της συμφωνίας που έχει γίνει στην αρχή.

Σε μία τέτοια περίπτωση ο καταθέτης απολαμβάνει επιτόκια, που ανάλογα με το ποσό και τη χρονική διάρκεια της αποταμίευσης, μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 4,30%.

Σύγκριση επιτοκίων