A- A+
FT: Δεν έχουν ακόμη σωθεί Ελλάδα και Πορτογαλία - Ο κίνδυνος των αντιμνημονιακών λαϊκιστών
Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και Πορτογαλία δεν έχουν ακόμη σωθεί, γεγονός που απειλεί με κατάρρευση την Ευρωζώνη, διατυπώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times, εκπέμποντας σήμα κινδύνου.

Σε άρθρο της με τίτλο «Κοχλάζει το πολιτικό καζάνι της ευρωζώνης -Σε νέα φάση η κρίση», η εφημερίδα κάνει μια ανασκόπηση στην «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σε σχέση με τη χώρα μας, το δημοσίευμα επισημαίνει πως «τα δύο κεντρώα κόμματα της Ελλάδας μετά βίας διατηρούν την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ οι ακραίες παρατάξεις της αριστεράς και της δεξιάς συγκεντρώνουν μαζί 40%».

Επιπλέον, οι FT αναφέρονται και στην εξίσου έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, κατηγορώντας τους επενδυτές πως «εκτός από έναν σύντομο ''λόξιγκα'' εξαιτίας των πρόσφατων πολιτικών δραμάτων σε Ελλάδα και Πορτογαλία, δείχνουν να την αγνοούν εντελώς».

Νέα διάσωση

Στη συνέχεια, οι Financial Times υποστηρίζουν πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία, «πιθανότατα θα χρειαστούν νέα προγράμματα διάσωσης σύντομα, αφού καμία χώρα δεν αναμένεται να μπορέσει να αντλήσει αρκετό ρευστό από μόνη της, όταν τελειώσουν τα κεφάλαια από τα τρέχοντα προγράμματα, στα μέσα του επόμενου έτους».

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στον Γιώργο Παπανδρέου και στην πρόταση του να τεθεί το μνημόνιο σε δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας πως «οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν δημοσίως ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι εθελοντική, επιμένοντας ότι το ελληνικό δημοψήφισμα θα ήταν ψήφος για το ''μέσα ή έξω'' από το ευρώ».

Κλείνοντας, οι Financial Times μιλώντας για την αντιπολίτευση στον ευρωπαϊκό Νότο, υποστηρίζουν πως εάν αντικαθιστούσαν μια από τις τωρινές κυβερνήσεις του Νότου οι «αντι-μνημονιακοί λαϊκιστές», οι αγορές πολύ γρήγορα θα θυμούνταν ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν είναι σαν τις αγορές ομολόγων από την Bank of England ή την αμερικανική Federal Reserve.

Αλλά «είναι στη διακριτική πολιτική ευχέρεια βουλευτών, που έχουν ήδη απηυδήσει, στην Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες. Ετσι, η επικρατούσα ηρεμία, θα μπορούσε να σηματοδοτεί το τέλος της αρχής. Ή θα μπορούσε να είναι η νηνεμία πριν την καταιγίδα», καταλήγει το άρθρο.