A- A+
Προθεσμιακές: Κάτω από το 4% η μέση απόδοση για πρώτη φορά από το Μάιο του 2011
Κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 4% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων, για πρώτη φορά μετά από 25 μήνες. Οι αποδόσεις σήμερα. Έρχονται νέες μειώσεις.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενδεικτικά των σαρωτικών παρεμβάσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με αυτά, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν τον Ιούνιο με διάρκεια έως και 1 έτος, διαμορφώθηκε στο 3,89% έναντι 4,06% ένα μήνα νωρίτερα και 5,01% την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Τα στατιστικά δεδομένα επιβεβαιώνουν σχετικό δημοσίευμα του Moneyonline.gr στις 18 Ιουνίου με τίτλο «Παρελθόν το 4% plus στις προθεσμιακές καταθέσεις για ποσά έως 100.000 ευρώ».

Νέες μειώσεις

Βέβαια, οι περικοπές στα επιτόκια συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα, οδηγώντας τα επιτόκια λίγο πάνω από το 3%.

Πλέον καμία συστημική τράπεζα δεν προσφέρει επιτόκιο άνω του 4%, ανεξαρτήτως ποσού, ενώ όσο η διάρκεια της κατάθεσης πλησιάζει τους 12 μήνες, τόσο περισσότερο μειώνονται οι αποδόσεις, υποχωρώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κάτω από το 3%.

Με τα νέα δεδομένα, τα καλύτερα επιτόκια στην πλειονότητα των τραπεζών διατίθενται για διάρκεια 3 ή 6 μηνών, γεγονός που προεξοφλεί περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων τους επόμενους μήνες.

Ο στόχος

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους, οι αποδόσεις να έχουν πέσει στις περισσότερες τράπεζες κάτω από το 3%, ωστόσο αυτή η προσπάθεια θα εξαρτηθεί και από την πορεία των υπολοίπων.

Όπως εξηγούν, εάν υπάρξει νέο κύμα εκροών, λόγω πχ πολιτικής αστάθειας, η πορεία αυτή θα ανακοπεί.

Πάντως, οι αναπροσαρμογές των επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες είναι συνεχείς, στο πλαίσιο της προσπάθειας των τραπεζών να ορθολογικοποιήσουν το χαρτοφυλάκιο των «κλειστών» λογαριασμών.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.

Η πορεία των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια
(Μέση απόδοση νέων προθεσμιακών με διάρκεια έως 1 έτος)