A- A+
Μόνο το 1/3 του προστίμου για τα αυθαίρετα θα πληρώνουν οι μονογονεϊκές οικογένειες
Με καταβολή μόνο του 30% του ειδικού προστίμου θα μπορούν οι μονογονεϊκές οικογένειες να νομιμοποιούν αυθαίρετο κτίσμα, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για την κύρια κατοικία τους.

Πρόκειται για προσθήκη στο νέο νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, που κατατέθηκε στη Βουλή κατά τη διαδικασία των νομοτεχνικών βελτιώσεων από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Στ. Καλαφάτη.

Ευνοϊκότερη αντιμετώπιση θα έχουν και οι Ελληνες πολίτες μουσουλμάνοι που έχουν εγκατασταθεί στη Θράκη, καθώς θα καταβάλουν το 20% του ειδικού προστίμου για τη νομιμοποίηση της κύριας κατοικίας τους.

Σε περίπτωση ελλείψεως τίτλων ιδιοκτησίας, τα δικαιολογητικά θα καθοριστούν αργότερα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος.

Αυστηρά πρόστιμα

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο θεσμοθετεί αυστηρές ποινές σε όσους θελήσουν να τακτοποιήσουν αυθαίρετο που χτίστηκε την τελευταία διετία.

Ο λόγος γίνεται για περιπτώσεις υπαγωγής στον νέο νόμο αυθαιρέτων κτισμάτων ή μεταβίβασης αυτοτελών νέων αυθαίρετων κτισμάτων χωρίς την έκδοση άδειας, τα οποία κατασκευάστηκαν μετά τις 28.7.2011.

Στον αρμόδιο μηχανικό θα επιβάλλεται οριστική παύση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος έπειτα από απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και διαγραφή από οποιοδήποτε μητρώο επαγγέλματος μηχανικού ύστερα από απόφαση του ειδικού γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Επιπλέον εγρασίες

Όσον αφορά την εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης, επισκευής, κατεδάφισης, κατασκευής στέγης, ενίσχυσης κτλ. σε περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών οι οποίες έχουν περαιώσει τη διαδικασία με τους προηγούμενους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων ή υπαχθούν στον νέο νόμο, θα μπορούν να υλοποιούνται ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, εφόσον οι εργασίες αυτές δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο, εκτός των περιπτώσεων:

- κατασκευής ανελκυστήρα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ)
- κατασκευής υποχρεωτικής στέγης σύμφωνα με τους ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου
- κατασκευής στέγης σύμφωνα με ισχύουσα άδεια οικοδομής και μόνον εφόσον δεν υφίσταται υπέρβαση καθ' ύψος ή υφίσταται υπέρβαση καθ' ύψος η οποία όμως δεν υπερβαίνει σε ποσοστό το 10% του προβλεπομένου στην άδεια.

Στις νομοτεχνικές βελτιώσεις διευκρινίζεται ακόμη ότι η έγκριση δόμησης και η έκδοση άδειας δόμησης για ιδιωτικούς ιερούς ναούς και παρεκκλήσια εκδίδονται από τις αρμόδιες κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων και όχι από την Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ναοδομία).