A- A+
Πώς οι περυσινές εκλογές επιδείνωσαν το ρυθμό πιστωτικής μεταβολής του φετινού Ιουνίου
Στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης του περυσινού Ιουνίου, αποδίδεται η επιδείνωση που καταγράφηκε το φετινό Ιούνιο στο ρυθμό χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο του 2013 ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής συρρίκνωσης στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στο -4,1% από -3,7% ένα μήνα νωρίτερα.

Την ίδια περίοδο η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 212 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2012, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η ροή ανέρχονταν σε θετικά επίπεδα, φτάνοντας τα 852 εκατ. ευρώ!

Το παράδοξο των εκλογών

Εκ πρώτης, τα στοιχεία φαίνονται εντυπωσιακά και παράδοξα, με δεδομένο ότι το Ιούνιο του 2012 οι τράπεζες υπέφεραν από τις εκροές καταθέσεων, λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Ωστόσο, η εξήγηση είναι απλή: Πέρυσι, τον Ιούνιο, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις των δανείων του, αναμένοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, για να δει αν θα ...υπάρχει χώρα και μετά από αυτές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της καθαρής ροής κεφαλαίων προς την οικονομία, η οποία υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ των δανείων που χορηγούνται (εισροές) και των ποσών που αποπληρώνονται στις τράπεζες (εκροές).

Επειδή οι εκροές διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω της τακτικής πολλών επιχειρήσεων να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, το αποτέλεσμα της αφαίρεσης βγήκε θετικό, και μάλιστα στα υψηλά επίπεδα των 852 εκατ. ευρώ!

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2013, ήταν αρνητική κατά 63 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2012: θετική καθαρή ροή 1.067 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,9%, από -3,9% το Μάιο του 2013.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,2% από -3,4% τον περασμένο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 70 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2012: θετική καθαρή ροή 727 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -15,1% από -10,1%, το Μάιο του 2013.

Επαγγελματίες και ιδιώτες

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 12 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2012: θετική καθαρή ροή 49 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο -1,6% από -1,3% το Μάιο του 2013.

Αρνητική κατά 161 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιούνιο του 2013 (Ιούνιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 264 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,6% από -3,7% το Μάιο του 2013.