A- A+
Περαιτέρω πτώση των τιμών κατά 18% στην κτηματαγορά αναμένει η Fitch
Συνέχιση της «βουτιάς» στις τιμές των ακινήτων αναμένει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος εκτιμά ότι οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία θα συνεχίσουν να επηρεάζουν και το real estate.

Ειδικότερα στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου στα ελληνικά ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, η Fitch σημειώνει οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει κατά 30% σε σχέση με το 2008.

Ωστόσο, εκτιμά ότι η υποχώρηση θα συνεχιστεί, διαβλέποντας περαιτέρω πτώση κατά 18%, λόγω της ύφεσης, αλλά και της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τη Fitch, η συνολική πτώση στις τιμές των ακινήτων θα φτάσει το 42% από τα υψηλά τους έναντι μείωσης 33% που εκτιμούσε στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκθεσή της.

Οι κατασχέσεις

Ο οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω και τη συχνότητα των κατασχέσεων (frequency of foreclosure) των αξιολογήσεων (BsF) στο 16% από 7%, χωρίς ωστόσο αυτή η άνοδος να έχει κανένα αντίκτυπο στις υφιστάμενες αξιολογήσεις των ελληνικών RMBS και καλυμμένων ομολογιών.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η αναθεώρηση των κριτηρίων ακολουθεί την συνέχιση των πιέσεων για την ελληνική οικονομία, με την βασική αλλαγή να εντοπίζεται στην επιδείνωση των εκτιμήσεων για τις τιμές των κατοικιών, λόγω της εξαιρετικά αδύναμης στεγαστικής αγοράς.

Επιπρόσθετα, η Fitch σημειώνει ότι έχουν αυξηθεί οι προβλέψεις για την πιθανότητα χρεοκοπίας των ελληνικών στεγαστικών δανείων και πως έχει επιμηκύνει τον χρόνο ανάκτησης στα πέντε έτη.