A- A+
Τέλη κυκλοφορίας με …το μήνα – Σαρωτικές αλλαγές στη φορολόγηση ΙΧ
Τη δυνατότητα να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για το ΙΧ τους μόνο τους μήνες που το χρησιμοποιούν εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους πολίτες από το 2014. Τι συζητείται.

Πρόκειται για μία αλλαγή που εντάσσεται στο συνολικότερο νέο σχεδιασμό για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων, η οποία θα αλλάξει άρδην από το 2014.

Η βασικότερη αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού του τεκμηρίου διαβίωσης και του φόρου πολυτελείας, που θα κλιμακώνονται ανάλογα με την εμπορική αξία του οχήματος και όχι με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα του.

Ως προς τα τέλη ταξινόμησης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπολογίζονται με βάση τη λιανική τιμή των ΙΧ και όχι με βάση την εργοστασιακή.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα συντελεστής απομείωσης επί της εργοστασιακής τιμής, προκειμένου να προσαρμοστεί η τελευταία στην παλαιότητα του οχήματος.

Τα μηνιαία τέλη

Η πιο σημαντική πάντως τροποποίηση του καθεστώτος φορολόγησης των ΙΧ που συζητείται αφορά στα τέλη κυκλοφορίας.

Με τον τρόπο αυτό ένα αυτοκίνητο που τίθεται σε κυκλοφορία στο μέσον μίας χρονιάς, θα επιβαρύνεται μόνο με τα τέλη των μηνών που απομένουν μέχρι τον αμέσως επόμενο Δεκέμβριο.

Για παράδειγμα, για ένα ΙΧ που βρίσκεται σε ακινησία και ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να παραλάβει τις πινακίδες του προκειμένου να το κυκλοφορήσει, τον Ιούνιο, θα πληρώσει μόνο τα τέλη κυκλοφορίας που αφορούν το β΄ εξάμηνο αυτού του χρόνου.

Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται μία φορά κάθε χρόνο.