A- A+
Άρχισαν οι παρατάσεις για τις δηλώσεις - Για ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2 οι πρώτες ανακοινώσεις
Στη χορήγηση παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η προθεσμία των οποίων έληξε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από τα σχετικά αιτήματα των φοροτεχνικών.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι δίνεται «παράταση έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 της προθεσμίας (έληγε σήμερα 22 Ιουλίου) ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 των φυσικών προσώπων με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2».

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «οι φορολογούμενοι καλούνται να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά», ωστόσο δεν διαψεύδει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση και στους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Από την πλευρά τους οι φοροτεχνικοί έχουν ζητήσει παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ζητούν με ανακοίνωση – ψήφισμά τους οι λογιστές φοροτεχνικοί της Ελλάδος (ΠΟΦΕΕ).

Οχι Θεοχάρη σε νέες παρατάσεις

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι θα τηρηθούν οι υπόλοιπες προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Όπως εξήγησε η παράταση δόθηκε λόγω των προβλημάτων στο Taxis, ενώ εκτίμησε ότι για την υποβολή δηλώσεων των υπόλοιπων αριθμών ΑΦΜ δε θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν θα συμπίπτουν με άλλη υποβολή.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ακόμα πως θα εκκαθαριστούν μέσα στον Ιούλιο οι δηώσεις που θα έχουν υποβληθεί τις 31 Ιουλίου και θα ισχύσουν οι τρεις δόσεις της αποπληρωμής του φόρου.

Τα αιτήματα

Οι φοροτεχνικοί, απευθυνόμενοι στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα παραθέτουν όλες τις πράξεις και παραλήψεις της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ που οδήγησαν σε μεγάλα προβλήματα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και όλα θα είχαν τελειώσει στις 30 Ιουνίου, εφόσον:

• η εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. είχε ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου,

• οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί, ταμεία κ.λπ.) είχαν στείλει στους φορολογούμενους έγκαιρα τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία για την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων και

• φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει έγκαιρα τις σχετικές εγκυκλίους, και είχε ενημερώσει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο τους φορολογούμενους πολίτες.