A- A+
Τράπεζα Πειραιώς: Δίνει μπόνους έως 170.000 ευρώ στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου
Τους όρους ενός νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου που αφορά το 10% του προσωπικού που απασχολεί στην Ελλάδα, γνωστοποίησε η διοίκηση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στους εργαζομένους.

Μέσω αυτής της διαδικασίας θα αποχωρήσουν από την τράπεζα και τις εν Ελλάδι θυγατρικές της περίπου 1.800 με 2.000 άτομα. Συνολικά, ο όμιλος απασχολεί 25.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 18.000 στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν έχει ανώτατο αριθμό αποδοχής αιτήσεων και προβλέπει πλήρη αποζημίωση, καθώς και ισχυρά κίνητρα. Το πρόγραμμα θα παραμείνει σε ισχύ από την Παρασκευή 19 Ιουλίου μέχρι τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Τι προσφέρεται

Το πρόγραμμα χωρίζει τους εργαζόμενους του ομίλου σε δύο «κατηγορίες»: Στους εργαζόμενους της Αγροτικής Τράπεζας και στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς (συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι των υπόλοιπων τραπεζών).

Για τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς ισχύουν τα εξής:

Για όσους είναι έως 30 ετών: Προσφέρεται ποσό ίσο με το 25% του τελευταίου μισθού επί τα χρόνια προϋπηρεσίας.
Για ηλικίες 30-39 ετών: Προσφέρεται ποσό ίσο με το 40% του τελευταίου μισθού επί τα χρόνια προϋπηρεσίας.
Για ηλικίες: 40-49 ετών: Προσφέρεται ποσό ίσο με το 60% του τελευταίου μισθού επί τα χρόνια προϋπηρεσίας.
Για ηλικίες 50-53 ετών: Προσφέρεται ποσό ίσο με το 100% του τελευταίου μισθού επί τα χρόνια προϋπηρεσίας.
Για ηλικίες 54-56 ετών: Προσφέρεται ποσό ίσο με το 80% του τελευταίου μισθού επί τα χρόνια προϋπηρεσίας.
Για ηλικίες 57-60 ετών: Προσφέρεται ποσό ίσο με το 70% του τελευταίου μισθού επί τα χρόνια προϋπηρεσίας.
Για ηλικίες 61 και άνω: Προσφέρεται ποσό ίσο με το 50% του τελευταίου μισθού επί τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Οι ηλικιακές κατηγορίες πρέπει να είναι συμπληρωμένες, με ημερομηνία αναφοράς 31/08/2013.

Ως έτη προϋπηρεσίας ορίζονται τα έτη συνεχούς πραγματικής (ή και αναγνωρισμένης) παροχής εργασίας μέχρι τις 31/08/2013 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σύμβαση παροχής νομικών υπηρεσιών με πάγια αντιμισθία.

Δεν λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς συμπλήρωσης προϋπηρεσίας άλλες μορφές παροχής υπηρεσιών όπως λ.χ. συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, σύμβαση παροχής ανεξάρτητων νομικών υπηρεσιών κλπ.

Τι ισχύει για ΑΤΕ

Για τους εργαζόμενους της πρώην Αγροτικής Τράπεζας δίνονται οι εξής αποζημιώσεις, ανάλογα με την ηλικία:

Έως 30 ετών: 5 μισθοί
30-39 ετών: 13 μισθοί
40-49 ετών: 16 μισθοί
50-53 ετών: 22 μισθοί
54-56 ετών: 21 μισθοί
57-60 ετών: 18 μισθοί
61 ετών και άνω: 14 μισθοί

Επίσης, προσφέρεται διατήρηση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για δύο (έτη από την ημερομηνία της με κοινή συμφωνία λύσης της σύμβασης εργασίας, για κάθε εργαζόμενο που είναι ασφαλισμένος καθώς και τα ήδη ασφαλισμένα εξαρτώμενα μέλη του στην εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία με την οποία η τράπεζα / θυγατρική εταιρεία διατηρεί σχετικό συμβόλαιο.

Επίσης προσφέρεται κίνητρο οικογένειας που ισούται με δύο μισθούς για κάθε ανήλικο παιδί. Ως ανήλικο παιδί ορίζεται κάθε τέκνο το οποίο κατά την 31.08.2013 δε θα έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Το συγκεκριμένο κίνητρο αφορά τους εργαζόμενους όλου του ομίλου.

Το ελάχιστο της αποζημίωσης ορίζεται σε 8.000 μεικτά, ενώ το μέγιστο σε 170.000 ευρώ.

Το SABBATICAL

Όσοι εργαζόμενοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα SABBATICAL της Τράπεζας Πειραιώς, δικαιούνται να συμμετάσχουν και στο παρόν ΠΑ, εφαρμοζόμενων των ακόλουθων όρων:

α) τα έτη συμμετοχής στο πρόγραμμα SABBATICAL θεωρούνται ως πλήρη έτη προϋπηρεσίας για τους σκοπούς συμμετοχής στο παρόν ΠΑ,

β) ως τελευταίος μισθός θα θεωρηθεί ο μεικτός που λάμβανε ο εργαζόμενος πριν ενταχθεί στο πρόγραμμα SABBATICAL, όπως θα είχε διαμορφωθεί αν εργαζόταν στην Τράπεζα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.