A- A+
Φορολογική αμνηστία σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια στην Κύπρο
Την παραχώρηση φορολογικής αμνήστευσης σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2013, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία.

Η φορολογική αμνήστευση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, δεν θα είναι καθολικής ισχύος, διότι, όπως είπε, η Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα φοροδιαφυγής.

Αναλυτικότερα, η αμνήστευση θα παραχωρείται για:

- Σκοπούς άμεσης και μετρήσιμης επένδυσης,

- Εξόφληση υποχρεώσεων προς τα τραπεζικά ιδρύματα ή προς το κράτος

- Μακροχρόνιες καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα (με διάρκεια πέντε χρόνων κατάθεσης) και

- Αγορά κρατικών ομολόγων.

Όσοι τύχουν φορολογικής αμνήστευσης θα απαλλάσσονται της καταβολής φόρου εισοδήματος.

Το νομοσχέδιο

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον υπουργό οικονομικών και τα αρμόδια τμήματα, όπως είναι το τμήμα εσωτερικών προσόδων, να ετοιμάσουν σχετικό νομοσχέδιο και να το παρουσιάσουν στο υπουργικό συμβούλιο, αν είναι δυνατόν το επόμενο δεκαπενθήμερο».

Όπως είπε, «υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη φορολογική αμνήστευση με ειδική ευαισθησία σε θέματα φοροδιαφυγής και για αυτό σε συνεννόηση με το τμήμα εσωτερικών προσόδων θα επιταχυνθούν διαδικασίες που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι «πάρα πολλές χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση αξιοποίησαν αυτό το μέτρο (αμνήστευση), βέβαια, πάντοτε στο πλαίσιο κάποιων κριτηρίων που δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να είναι αλώβητος σε τέτοιες περιπτώσεις και να αισθανθεί ότι μπορεί να μην πληρώνει τους φόρους του διότι θα υπάρχει φορολογική αμνηστία.

Σημείωσε ότι «το ότι διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα κριτήρια αποδεικνύει πάρα πολύ σωστά και συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση διαπνέεται από τη φιλοσοφία να είναι στη φορολογική αμνήστευση για συγκεκριμένους λόγους και στον επαναπατρισμό κεφαλαίων διότι βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση και χρειαζόμαστε ρευστότητα, αλλά την ίδια ώρα η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εξίσου σημαντικός στόχος και προσπάθεια της κυβέρνησης».

Κληθείς να πει αν έχουν γίνει υπολογισμοί για το ποσό κεφαλαίων που θα επαναπατριστεί, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ετοιμάζεται μια μελέτη, ωστόσο, «δεν έχει προϋπολογιστεί το ποσό μέχρι τώρα. Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, αναμένουμε τη νομοθεσία από το υπουργείο οικονομικών και θα διαφανεί».