A- A+
Παράταση έως 31/10 για τις δηλώσεις ζητούν οι φοροτεχνικοί - Νέο όχι από Θεοχάρη
Παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ζητούν με ανακοίνωση – ψήφισμά τους οι λογιστές φοροτεχνικοί της Ελλάδος (ΠΟΦΕΕ). Δεν αλλάζουν οι ημερομηνίες επιμένει ο ΓΓ Εσόδων.

Οι φοροτεχνικοί, απευθυνόμενοι στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα παραθέτουν όλες τις πράξεις και παραλήψεις της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ που οδήγησαν σε μεγάλα προβλήματα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και όλα θα είχαν τελειώσει στις 30 Ιουνίου, εφόσον:

• η εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. είχε ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου,

• οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς (τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί, ταμεία κ.λπ.) είχαν στείλει στους φορολογούμενους έγκαιρα τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία για την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων και

• φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει έγκαιρα τις σχετικές εγκυκλίους, και είχε ενημερώσει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο τους φορολογούμενους πολίτες.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες

Οι φοροτεχνικοί παραπονούνται και για το γεγονός ότι δεν δόθηκε μία ενιαία καταληκτική ημερομηνία, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για όλους τους φορολογούμενους.

Αντ' αυτού, με σχετική απόφαση το υπουργείο παρέτεινε την προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αυτών ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου και ορίστηκαν καταληκτικές ημερομηνίες για τα ψηφία 1 και 2 η 22α Ιουλίου, για τα ψηφία 3 και 4 η 29η Ιουλίου, για τα ψηφία 5 και 6 η 5η Αυγούστου, για τα ψηφία 7 και 8 η 12η Αυγούστου, για το ψηφίο 9 η 26η Αυγούστου και για το ψηφίο 0 η 30η Αυγούστου.

«Δηλαδή ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., και εφόσον δεν υπήρχαν εκκρεμότητες, απαιτούνται πέντε μήνες για την υποβολή των δηλώσεων των φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, με προβλήματα που μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένουν ανεπίλυτα, ''μπορούν'' οι δηλώσεις να υποβληθούν σε τρείς μήνες και επτά μέρες» επισημαίνουν οι φοροτεχνικοί.

Αρνηση Θεοχάρη

«Δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις», ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης μιλώντας την Πέμπτη στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega».

Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να αμελήσουν τις υποχρεώσεις τους και τόνισε ότι για την ώρα δεν υπάρχει πιθανότητα να δοθεί παράταση στις δηλώσεις.

«Οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις εκτός χρόνου», τόνισε χαρακτηριστικά.