A- A+
Της ...τρόικας γίνεται στον τραπεζικό κλάδο - Πέρασαν στη Eurobank ΤΤ και Proton
Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι διεργασίες ανάδειξης της Eurobank ως τέταρτου συστημικού πόλου, μετά την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank. Στον Ταμβακάκη η Επενδυτική Τράπεζα.

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ αποφάσισε μέσα σε ένα διήμερο (Παρασκευή - Σάββατο) την πώληση του 100% των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Proton Bank στη Eurobank.

Πρόκειται για μία απόφαση που συνάδει με τις προθέσεις της τρόικας για την νέα αρχιτεκτονική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία προβλέπει τη ανάδειξη τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Για το ΤΤ προσφορές είχαν καταθέσει επίσης οι ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ για την Proton Bank το fund Monarch Alternative, η πρόταση του οποίου ωστόσο ήταν κινούνταν εκτός του πλαισίου των όρων του διαγωνισμού.

Η ανατροπή

Υπενθυμίζεται ότι με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στους όρους του διαγωνισμού πώλησης του ΤΤ, δεν ελήφθησαν υπόψιν προτάσεις που περιλαμβάνουν και μετρητά.

Με τον τρόπο αυτό, αποδυναμώθηκαν οι προσφορές που κατέθεσαν οι Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, οι οποίες περιελάμβαναν συνδυασμό μετρητών και ανταλλαγής μετοχών.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η Eurobank, η οποία με την προσθήκη του ΤΤ θα αποκτήσει μία οντότητα που θα της επέτρεψει να λειτουργήσει αυτόνομα και να πουληθεί.

Άλλωστε και η μελέτη του συμβούλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Alvarez & Marshall είχε προκρίνει ως καλύτερη λύση της συγχώνευσή του με τη Eurobank, λόγω των υψηλότερων συνεργειών.

Στον Ταμβακάκη η IBG

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, ως επικεφαλής μίας ομάδας επιχειρηματιών, υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτημα για την απόκτηση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το τίμημα που καταβάλλεται στον εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας, στην οποία ανήκει η IBG, ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν απίθανο ο κ. Ταμβακάκης να μην λάβει τη σχετική έγκριση από την ΤτΕ, σημειώνοντας ότι με «όχημα» την Επενδυτική Τράπεζα θα επαναδραστηριοποιηθεί στην εγχώρια αγορά, εκμεταλλευόμενος την τραπεζική άδεια που θα αποκτήσει.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουν να μετάσχει σε δεύτερο χρόνο σε ένα νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων…