A- A+
Νέο σύστημα για τη συλλογή αποδείξεων με μπόνους από το 2014 - Οι σκέψεις για τα κίνητρα
Στη διάψευση των σεναρίων περί κατάργησης του μέτρου των αποδείξεων από το 2014 προχώρησε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Τι είπε για τεκμήρια - περιουσιολόγιο.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέα ρύθμιση με την οποία θα διατηρείται το μέτρο των αποδείξεων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «στηρίζουμε τη φορολογική συνείδηση, δεν καταργούμε το μέτρο» και δεσμεύθηκε ότι τον Σεπτέμβριο θα έρθει διάταξη που θα συνδυαστεί με κίνητρα.

Ωστόσο, πρόσθέσε ότι το μέτρο θα συνδυαστεί με κίνητρα (φορολογικά, ελαφρύνσεις κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται στο «παιχνίδι» να μπουν και οι τραπεζικές κάρτες.

Όριο 500 ευρώ για μετρητά

«Στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση προωθείται η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών μέσων για συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα» με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Αυτό ανέφερε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Εσόδων, ο οποίος τόνισε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες αποτελούν το μέλλον τόσο των τραπεζών όσο και της φορολογικής διοίκησης.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα, σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο η πολιτεία θα εξετάσει το θέμα της παροχής κινήτρων για να περάσουμε από τις συναλλαγές μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ζήτημα των αποδείξεων.

Τα πιθανά κίνητρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εκετάζουν διάφορα σενάρια για την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές, προκειμένου να ζητούν αποδείξεις και να χρησιμοποιούν τις κάρτες στις συναλλαγές τους. Ειδικότερα:

- Μπορούν να διοργανώνονται κληρώσεις με βάση το μοναδικό αριθμό κάθε απόδειξης, που θα αναδεικνύουν τυχερούς, οι οποίοι θα κερδίζουν δώρα όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και αυτοκίνητα

- Θα παρέχεται έκπτωση που μπορεί να φτάνει έως και το 3% για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών με πιστωτική / χρεωστική κάρτα

- Θα διπλασιάζεται το μπόνους των αποδείξεων, εάν αυτές προέρχονται από επαγγέλματα με μεγάλη φοροδιαφυγή (πχ. γιατροί)

Τα τεκμήρια

Αναφερόμενος στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που εισάγει το νομοσχέδιο ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «είναι περίπου μισός σε έκταση από τον υφιστάμενο και πιο αποτελεσματικός».

Επίσης σημείωσε ότι «είναι δημοσιονομικά ουδέτερος», καθώς δεν έχει μέτρα, δεν επιβάλλει νέους φόρους και είναι αναπτυξιακός, καθώς «η απλοποίηση είναι αφ’ εαυτής αναπτυξιακό μέτρο».

Για τα τεκμήρια ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι θα καταργηθούν με το περιουσιολόγιο, τη βάση του οποίου αποτελεί ο νέος Φορολογικός Κώδικας.