A- A+
Η τρόικα αποφάσισε: Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πάει στη Eurobank – Το παρασκήνιο
Τελικά ούτε αυτή τη φορά πέρασε αυτό που ήθελαν οι ελληνικές αρχές. Η τρόικα με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα του διαγωνισμού πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οδηγεί στην αγκαλιά της Eurobank.

Τα μηνύματα ότι η τρόικα θέλει να διατηρήσει τη Eurobank ως τέταρτο συστημικό πόλο είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από καιρό στους λοιπούς διεκδικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο λόγος απλός. Η Eurobank χωρίς την υπεραξία που θα τις προσέδιδε μία εξαγορά δε θα ήταν σε θέση να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια, δίνοντας τη δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να πουλήσει.

Με την προσθήκη του ΤΤ ο όμιλος αποκτά άλλη αξία, καθώς θα «διορθωθούν» τα περισσότερα ελαττώματα της Eurobank, η οποία σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούσε να σταθεί μόνη της στην αγορά.

Τέσσερις πόλοι

Η τρόικα εδώ και μήνες έχει διαμηνύσει στις ελληνικές αρχές ότι θέλει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να παραμείνουν τέσσερις οι συστημικοί όμιλοι.

Αυτό όμως προϋποθέτει τη διατήρηση της αυτονόμησης της Eurobank. Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν κατάφερνε να αποκτήσει το ΤΤ, θα είχε πρόβλημα επιβίωσης και οι αρχές θα αναγκάζονταν να την πουλήσουν κομμάτι – κομμάτι στους άλλους μεγάλους ομίλους.

Η τρόικα δεν ήθελε να ρισκάρει. Όπως πριν από λίγους μήνες, με πολύ πιο μεγάλους κινδύνους, χάλασε το deal με την Εθνική, έτσι και τώρα ενισχύει τη Eurobank, προκειμένου να τη διατηρήσει εν ζωή.

Το κόλπο με τις μετοχές

Έτσι, τα ξημερώματα Δευτέρας προς Τρίτη, λίγες ώρες πριν την εκπνοή του διαγωνισμού πώλησης του ΤΤ, στα φαξ της Εθνικής και της Alpha Bank έφτασε ένα σημείωμα, το οποίο άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού.

Οι δυο τους, λόγω της στήριξης που έλαβαν από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης, δεν θα ήταν σε θέση να υποβάλλουν προσφορά με συνδυασμό μετρητών και μετοχών.

Το γεγονός αυτό στερούσε, ειδικά στην Alpha Bank, το πλεονέκτημα της κατάθεσης μίας πρότασης με καλύτερο τίμημα σε σχέση με τη Eurobank, η οποία αναγκαστικά προσφέρει μόνο «χαρτιά».

Η συστημική ευστάθεια

Δηλαδή το ΤΧΣ θα επιλέξει την τράπεζα στην οποία θα πουλήσει το ΤΤ, αποκλειστικά με γνώμονα τις συνέργειες που δημιουργούνται και τις συνέπειες στη σταθερότητα του συστήματος και όχι με βάση το ύψος του τιμήματος.

Εκεί προβάδισμα αποκτά αναμφίβολα η Eurobank, καθώς με την προσθήκη του ΤΤ θα αποκτήσει μία οντότητα που θα της επέτρεψει να λειτουργήσει αυτόνομα και να πουληθεί.

Άλλωστε και η μελέτη του συμβούλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Alvarez & Marshall είχε προκρίνει ως καλύτερη λύση της συγχώνευσή του με τη Eurobank.

4 προτάσεις

Τελικώς την Τρίτη και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι κατέθεσαν προσφορές: Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς μέσω της Geniki Bank και Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φάκελοι των προσφορών είναι διαμορφωμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε σε περίπτωση που η αλλαγή της τελευταίας στιγμής ως προς τη δυνατότητα υποβολής πρότασης μόνο με μετοχές κριθεί «παράνομη», ΕΤΕ και Alpha Bank να μπορούν να διεκδικήσουν το ΤΤ.

Πάντως, ειδικά στην Alpha Bank είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη στάση που κράτησε η τρόικα, δια μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος στο όλο θέμα, καθώς η διοίκησή της πίστευε ότι «τον είχε το διαγωνισμό». Έτσι, δεν αποκλείεται να κινηθεί με άλλους τρόπους για να βρει το δίκιο της.

Η τρόικα, μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης της ΕΤΕ με τη Eurobank, φαίνεται πως έκανε το 0-2…

Διαβάστε επίσης

* Σήμερα οι προτάσεις των μνηστήρων για την εξαγορά του ΤΤ – Τι συζητείται στην αγορά