A- A+
Τα έψαλε το Eurogroup στο Στουρνάρα - Κούρεψαν τη δόση κατά 1,3 δισ. ευρώ
Με το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές φαίνεται πως ελήφθησαν οι αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, που ενέρκινε την τμηματική εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, αλλά την «κούρεψε» ελαφρώς...

Ειδικότερα, ενώ η δόση προβλεπόταν να διαμορφωθεί στα 8,1 δισ. ευρώ, βάσει του προγραμματισμού, το Συμβούλιο αποφάσισε να δοθεί άμεσα στην Ελλάδα ένα πακέτο 4 δισ. ευρώ, 1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από το ΔΝΤ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, σύνολο 6,8 δισ. ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο επικεφαλής του Jeroen Dijsselbloem διευκρίνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα προαπαιτούμενα πριν της 19 Ιουλίου, για να δοθούν τα 2,5 δισ. ευρώ από το EFSF και πρόσθεσε ότι η χώρα θα λάβει επιπλέον 0,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τον Οκτώβριο.

Από τα 5 δισ. ευρώ που συνολικά εγκρίθηκαν εκ μέρους της ΕΕ, τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από SMPs, δηλαδή από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (1,5 δισ. τον Ιούλιο και 500 εκατ. επιπλέον τον Οκτώβριο).

Δυσαρέσκεια για μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τηλεγράφημα της Deutsche Welle, πρόκειται για «μια πολιτική απόφαση συνέχισης της βοήθειας, μολονότι η δυσαρέσκεια περίσσευε σε αυτό το Eurogroup για τις καθυστερήσεις στην τήρηση των δεσμεύσεων και κυρίως στα πεδία της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και των ιδιωτικοποιήσεων».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης οι εταίροι «τα έψαλαν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα».

Βέβαια, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, αυτό που δεν ήθελαν οι υπουργοί του Eurogroup ως πολιτική εκροή από τη συνεδρίασή τους ήταν ένα κλίμα κρίσης.

Έτσι, στο προοίμιο οι υπουργοί εξέφρασαν σχετική αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους και όλοι μαζί προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα αναταραχή στις αγορές.

Δηλώσεις Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, σχολιάζοντας την τμηματική εκταμίευση της ελληνικής δόσης σημείωσε πως αυτή οφείλεται στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

«Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά όσον αφορά πολλά πράγματα, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις σε άλλα τόσα», δήλωσε χαρακτηριστικά εξερχόμενος του Eurogroup, παραπέμποντας στις φορολογικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

«Είναι καλό που το κάνουμε βήμα - βήμα. Σε ευθυγράμμιση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας οι δόσεις θα εκταμιεύονται τμηματικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων» υπογράμμισε σχετικά.

Και εύσημα...

Στο κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογραμμίζουν την εντυπωσιακή ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας, ενώ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον τον πιο ανθεκτικό τραπεζικό τομέα.

Επιπλέον σημειώνουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αναφέροντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, το Eurogroup εξέφρασε την εκτίμηση του στους Έλληνες πολίτες και στις προσπάθειες που καταβάλλουν.