A- A+
Κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα χωρίς βοήθεια επί ένα ολόκληρο τρίμηνο αν...
Τον κίνδυνο να σταματήσει η εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα και η χώρα μας να βρεθεί για ένα ολόκληρο τρίμηνο αβοήθητη, χωρίς τη στήριξη των εταίρων της, επισημαίνει σε τηλεγράφημα το Dow Jones Newswire.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται το Capital.gr, εάν οι συνομιλίες για τη διάσωση της Ελλάδας μεταξύ των τοπικών αρχών και των διεθνών πιστωτών δεν ολοκληρωθούν πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, η χώρα μπορεί να έλθει αντιμέτωπη με ένα τρίμηνο χωρίς βοήθεια, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι αυτό είναι το χειρότερο σενάριο και ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται πολλά για χρηματοδότηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Αθήνα συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από την αγορά, αν και πληρώνει ακριβά για αυτή.

Η λύση των εντόκων

«Οι χρηματοδοτικές απαιτήσεις μπορούν να καλυφθούν από διάφορες πηγές… Το ελληνικό κράτος ποτέ δεν έχασε πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, αυτό παραμένει μια μακρινή πιθανότητα», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωνε τους δημοσιογράφους εν όψει της συνάντησης της Δευτέρας.

Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα να μοιραστεί η δόση που εκκρεμεί σε μικρότερες, αλλά επισήμανε ότι δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία στο καλοκαίρι για τους υπουργούς Οικονομικών να συναντηθούν και να εγκρίνουν δόσεις.

«Δεν βλέπω την ανάγκη –ή τη δυνατότητα- να υπάρξει ένα ακόμη Eurogroup αργότερα στο μήνα. Κοιτάζοντας το ημερολόγιο, η 8η Ιουλίου είναι η τελευταία δυνατότητα να υπάρξει μια συνάντηση του Eurogroup πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε. Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η αποτυχία της Ελλάδας να προσδιορίσει τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα μετακινηθούν από τις τρέχουσες θέσεις τους, βρίσκεται στο επίκεντρο του τωρινού αδιεξόδου των συνομιλιών στην Αθήνα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η καθυστέρηση είναι ακατανόητη δεδομένου πόσο καιρό οι ελληνικές αρχές γνώριζαν για αυτό το μέτρο, το οποίο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον μεταρρυθμιστικό στόχο της συρρίκνωσης του υπερμεγέθους ελληνικού δημόσιου τομέα.