A- A+
Στις εφορίες η εγκύκλιος για τους τόκους από καταθέσεις - Πώς θα δηλωθούν
Εγκύκλιο με τις τελικές οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης των δηλώσεων, αναφορικά με το σκέλος των τόκων από καταθέσεις, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι έλεγχοι στις περιπτώσεις συνδικαιούχων.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένων των τόκων που εισπράχθηκαν το 2012 από πάσης φύσεως τραπεζικές καταθέσεις.

Τα ποσά αυτά θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα, για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία κυμαίνεται ανάλογα με το συνολικό τους ύψος από 1% - 4%.

Οι διευκρινίσεις

Το ερώτημα που απασχολεί τους φορολογουμένους είναι τι γίνεται στις περιπτώσεις που υπάρχουν συνδικαιούχοι σε έναν λογαριασμό είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων από καταθέσεις από τους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια προσθήκης συνδικαιούχων για την αύξηση την προστασίας από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) ή προληπτικά για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τόκοι μπορεί να ανήκουν στον κύριο δικαιούχο του λογαριασμό. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται η δυνατότητα να δηλωθούν από αυτόν και να μην επιβαρύνουν τους συνδικαιούχους.

Παρέμβαση εφόρου

Πάντως, επειδή κάποιοι ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν αυτήν τη δυνατότητα για να πληρώσουν μικρότερη εισφορά αλληλεγγύης, η εγκύκλιος προβλέπει ότι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

Δηλαδή μπορεί κατόπιν της εξέτασης των βεβαιώσεων των τόκων να τους «κατανείμει» αλλιώς μεταξύ των συνδικαιούχων.

Μπορεί κάποιος να επιλέξει να «χρεώσει» τους τόκους στο συνδικαιούχο με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μειώσει την επιβάρυνση από την εισφορά αλληλεγγύης.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, αν πρώτος δικαιούχος έχει εισόδημα 75.000 ευρώ από άλλες πηγές και ο δεύτερος 12.000 ευρώ, συμφέρει οι τόκοι να δηλωθούν στον τελευταίο, διότι το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης υποχωρεί στο 1% έναντι 3% για το υψηλότερο εισόδημα.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται ως εξής:

• 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
• 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ
• 3% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ
• 4% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω

Διαβάστε επίσης

* Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος ανάλογα με τον ΑΦΜ