A- A+
Συνεχίστηκε το Μάιο η άνοδος στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων
Ανοδικά επιμένουν τα τραπεζικά επιτόκια στην ελληνική αγορά, με τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρούν σε αυξήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις και σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές των περιθωρίων κέρδους τους στα δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Μάιο τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων οδηγήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.

Εξαίρεση αποτέλεσαν τα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια που παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα, ενώ το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό άνω του 1 και έως 5 έτη παρουσίασε πτώση.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 0,42% (Απρίλιος 2010: 0,43%), ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρουσίασε οριακή άνοδο 2 μονάδων βάσης στο 0,38%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω σημαντική αύξηση της τάξης των 44 μονάδων βάσης, διαμορφούμενη σε 3,42%. Πρόκειται για τον έκτο διαδοχικό μήνα που η απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων ενισχύθηκε. Μετά και την τελευταία άνοδο έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 14 μηνών.

Τα δάνεια που ακρίβυναν

Οσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις, σημείωσε οριακή μείωση 2 μ.β. στο 13,92%.

Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε περαιτέρω άνοδο το Μάιο κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,29%. Σημαντική περαιτέρω αύξηση (κατά 35 μ.β.) καταγράφηκε και για το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι 1 εκ. ευρώ), που διαμορφώθηκε στο 5,56%.

Τέλος, το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,36%, ενώ αντίθετα το μέσο σταθερό από 1 μέχρι και 5 έτη επιτόκιο παρουσίασε πτώση κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,73%.