A- A+
Πρεμιέρα για το νέο τρόπο πληρωμής του ΦΠΑ με προκαταβολή από 10 ευρώ
Σε εφαρμογή τέθηκε στις 20 Ιουνίου το νέο σύστημα υποβόλής δηλώσεων ΦΠΑ, που προβλέπει την καταβολή προκαταβολής από μόλις 10 ευρώ και εξόφληση του υπόλοιπου σε δύο δόσεις.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών από αυτήν την αλλαγή είναι να δώσει ένα κίνητρο για την υποβολή της δήλωσης, η οποία μέχρι πρότινος προϋπέθετε την προκαταβολή τουλάχιστον του 40% της οφειλής.

Έως σήμερα περίπου 1 στους 4 υπόχρεους ΦΠΑ δεν καταβάλλει δήλωση, διότι μεταξύ άλλων δεν έχει να πληρώσει την πολύ μεγάλη προκαταβολή.

Το νέο σύστημα

Από τον Ιούνιο ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων άλλαξε. Στο πλαίσιο αυτό, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος μέχρι:

α) Την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.

β) Την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.

Η προκαταβολή

Η περιοδική δήλωση θεωρείται ότι έχει υποβληθεί, εφόσον ταυτόχρονα με την υποβολή της ο επιτηδευματίας καταβάλλει στο δημόσιο όλο το ποσό ή τουλάχιστον δέκα ευρώ.

Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι ο ΦΠΑ μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις εφόσον με την υποβολή της δήλωσης πληρώσει τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου.

Στην περίπτωση πληρωμής με δόσεις, το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό (πέραν των 10 ευρώ ή της όποιας προκαταβολής γίνει με τη δήλωση) θα καταβάλλεται ως εξής:

  • Η πρώτη δόση καθίσταται ληξιπρόθεσμη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα κατά τον οποίο υποβάλλεται η δήλωση και η οποία ισούται με το ποσό που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του πενήντα τοις εκατό (50%) του οφειλόμενου φόρου.
  • Η δεύτερη δόση καθίσταται ληξιπρόθεσμη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Το ποσό που βεβαιώνεται για καταβολή στον επόμενο μήνα προσαυξάνεται κατά δύο τοις εκατό (2%) και η προσαύξηση αυτή βεβαιώνεται με την υποβολή της δήλωσης.

Στην περίπτωση που με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του οφειλόμενου φόρου, δεν βεβαιώνεται προς καταβολή ποσό στο τέλος του μήνα που υποβάλλεται η δήλωση.

Έτσι, το υπόλοποιο 50% πρέπει να εξοφληθεί στην τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της δήλωσης.