A- A+
Ηλεκτρονικό μπλόκο στις ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις - Στην τσιμπίδα της εφορίας
Σε εφαρμογή θέτει το υπουργείο Οικονομικών ένα ηλεκτρονικό σύστημα διασταυρώσεων για τον εντοπισμό των ανακριβών φορολογικών δηλώσεων. Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι από το ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, μετά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος είτε θα μπορεί να τυπώσει άμεσα το προσωρινό εκκαθαριστικό του ή θα καλείται από την εφορία για την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Αν εμφανιστεί το δεύτερο μήνυμα, σημαίνει ότι από τη διασταύρωση των στοιχείων της δήλωσης με τα δεδομένα που διατηρεί στη βάση δεδομένων της για το φορολογούμενο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), προκύπτουν αποκλίσεις.

Οι ύποπτοι

Στην τελευταία περίπτωση η δήλωση θεωρείται ύποπτη για υποβολή λανθασμένων στοιχείων και ο φορολογούμενος καλείται για εξηγήσεις.

Αν διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι όντως η δήλωση είναι ψευδής, ο φορολογούμενος προχωρά σε χειρόγραφη συμπληρωματική δήλωση, ώστε να πληρωθεί ο επιπλέον φόρος, ενώ του επιβάλλεται και το ανάλογο πρόστιμο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που το σύστημα «χτυπάει κόκκινο» είναι η μη δήλωση συντάξεων, η δήλωση υψηλών ιατρικών δαπανών, η δήλωση χαμηλότερων δόσεων για δάνεια σε σχέση με προηγούμενες χρονιές ή μία μεγάλη μεταβολή στα χαρακτηριστικά των δηλούμενων ΙΧ, προκειμένου να αποφευχθούν τα τεκμήρια.