A- A+
Reuters: Κίνδυνος για τρύπα €2 δισ. στον ελληνικό προϋπολογισμό λόγω ευρωπαϊκής ολιγωρίας
Τρύπα 2 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό μπορεί να δημιουργήσει η ολιγωρία των Ευρωπαίων στο ζήτημα της μετακύλισης του δημοσίου χρέους της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Πηγές από την Ελλάδα και την Ευρωζώνη τονίζουν στο πρακτορείο ότι ορισμένοι πιστωτές της Ευρωζώνης διστάζουν να μετακυλίσουν το ελληνικό χρέος που διακρατούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστωτές της Ελλλάδας -οι χώρες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κεντρικές τράπεζες των 17 κρατών-μελών να αντικαταστήσουν ένα μέρος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους με νέα ελληνικά χρεόγραφα, καθώς το χρέος θα ωριμάζει.

Το εν λόγω μέτρο, γνωστό ως «η μετακύλιση των τίτλων ΑΝFA», αναμενόταν να αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την υποχρέωση να αποπληρώσει χρέος ύψους 3,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 και χρέος ύψους 1,9 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016.

Πέσαν σε τοίχο

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, η μετακύλιση των ομολόγων έχει «πέσει σε τοίχο» επειδή ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν πως μπορεί να θεωρηθεί άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι. Υπενθυμίζεται ότι το καταστατικό της ΕΚΤ απαγορεύει την άμεση χρηματοδότηση κυβερνήσεων.

«Το βασικό ζήτημα είναι ότι το ANFA θεωρείται από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες ως απευθείας χρηματοδότηση της κυβέρνησης από την ΕΚΤ», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

«Έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας, τώρα οι πιστωτές μας πρέπει να κάνουν το ίδιο», δήλωσε άλλος Έλληνας αξιωματούχος.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης με απευθείας γνώση του θέματος, επιβεβαίωσαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό «κενό» από τη μετακύλιση ομολόγων.

«Μπορεί να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό ΄κενό΄ 1,5-2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του έτους και το ερώτημα είναι πώς θα το αντιμετωπίσει η Ελλάδα και θα τα καταφέρει» ανέφερε άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.