A- A+
Moody’s: Πιστωτικό γεγονός η πολιτική αστάθεια λόγω ΕΡΤ - Δε βλέπει εκλογές
Την πολιτική συναίνεση για τη δημοσιονομική προσαρμογή απειλεί, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s η κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. Οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων και το έλλειμμα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με αφορμή την αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί για τη χώρα πιστωτικό γεγονός (Credit negative).

Όπως αναφέρουν σχετικά, το κλείσιμο της ΕΡΤ μέσω ειδικού διατάγματος, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή μεταξύ των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν το μέτρο στο Κοινοβούλιο όταν έρθει για ψηφοφορία στις επόμενες 40 ημέρες.

Οι πρόωρες εκλογές

Χωρίς έναν συμβιβασμό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ο κίνδυνος για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην Ελλάδα θα αυξηθεί, που αποτελεί credit negative για τη χώρα.

«Αν και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν αποτελεί το κεντρικό μας σενάριο, το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να θέτει πτωτικά ρίσκα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος διαρθρωτικών προσαρμογών και οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας» αναφέρει η Moody's.

Επίσης, κάνει λόγο για ολίσθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα αποδεικνύεται επίσης «προβληματικό».

Λείπουν 3,5 δισ.

Την προηγούμενη Τρίτη το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειες για την πώληση της ΔΕΠΑ δεν έφεραν αποτέλεσμα καθώς δεν υπήρξαν προσφορές, και ότι είχε λάβει μόνο μια προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ. Η υστέρηση στους στόχους του προγράμματος ιδιωτικοποίησης αναδεικνύει το ρίσκο εκτέλεσης αυτού, που αποτελεί credit negative για τη χώρα.

Με βάση το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Τρόικας για φέτος, η Ελλάδα πρόκειται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του γ΄ τριμήνου και περί τα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει 254 εκατ. ευρώ από την πώληση των αδειών για τα κρατικά λαχεία, και για ακίνητα εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, η κυβέρνηση αναμένει ότι η πώληση του ΟΠΑΠ θα αποφέρει 712 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες.

Χωρίς την ιδιωτικοποίηση αυτών των εταιρειών φυσικού αερίου, και άλλων κρατικών εταιρειών, επισημαίνει η Moody’s, η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα να συγκεντρώσει τους στόχους ιδιωτικοποίησης και πιθανώς θα έχει ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ φέτος που θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί μέσω επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Ωστόσο, το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον και η οικονομία που συρρικνώνεται, καθιστούν την επιβολή περισσότερων περικοπών στις δαπάνες δύσκολη, και απειλούν το στόχο της κυβέρνησης για την επίτευξη ισορροπημένου πρωτογενούς προϋπολογισμού φέτος.

Ως εκ τούτου, καταλήγει η Moody’s, η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τους στόχους ιδιωτικοποίησης του προγράμματος της τρόικας και συζητά τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια για να επωφεληθεί από την τουριστική περίοδο.