A- A+
Νέο κύμα εκροών καταθέσεων φοβούνται οι τράπεζες λόγω της πολιτικής αστάθειας
Ο εφιάλτης της περυσινής εκλογικής αναμέτρησης ξαναξύπνησε στις διοικήσεις των τραπεζών, όταν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν διαρροές καταθέσεων άνω των 18 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες θέλουν να αποφευχθεί με κάθε δυνατό τρόπο το ενδεχόμενο ανατροπής του σημερινού κυβερνητικού σχήματος, καθώς θεωρούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση η αστάθεια που θα προκύψει θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα ρευστότητας του συστήματος.

Η ευαισθησία του αποταμιευτικού κοινού σε κάθε εξέλιξη που διαταράσσει τη σταθερότητα φάνηκε με το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, που ανέκοψε την πολύμηνη τάση ανόδου των υπολοίπων στις τράπεζες.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, αλλά και τον Απρίλιο, δεν ήταν λίγοι οι καταθέτες που απέσυραν από το σύστημα καταθέσεις, υπό το φόβο ενός «κουρέματος» και στις ελληνικές τράπεζες.

Η κάνουλα της ΕΚΤ

Και το 2012 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στήριξες τις ελληνικές τράπεζες αποστέλλοντας …με αεροπλάνα και βαπόρια μετρητά για να καλύψει τη ζήτηση σε φυσικό χρήμα από καταθέτες που ήθελαν μέχρι τις εκλογές να πάρουν τα χρήματά τους …σπίτι τους, δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα συμβεί και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι τα χαρτονομίσματα που εστάλησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος πέρυσι για να μην δημιουργηθεί πανικός στο σύστημα από την έλλειψη μετρητών, ξεπέρασαν τα 40 δις. ευρώ.

Και το ερώτημα είναι: Θα στηρίξει και φέτος αν πάει η χώρα σε εκλογές τις τράπεζες ή θα ακολουθήσει τακτική … Κύπρου, οδηγώντας σε ασφυξία την αγορά, με τον κίνδυνο ενός ατυχήματος;