A- A+
Δάνεια 1,5 δισ. ευρώ σε ΜΜΕ για εξαγωγές / εισαγωγές με την εγγύηση της ΕΤΕπ
Στήριξη στο διασυνοριακό εμπόριο της Ελλάδας παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προσφέροντας εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ προκειμένου 3 ελληνικές τράπεζες να διαθέσουν δάνεια 1,5 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από την ΕΤΕπ για πρώτη φορά με αφετηρία την Ελλάδα, στοχεύει στη στήριξη των Μικρομεσαίων και Μεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολία αποδοχής του ελληνικού κινδύνου από τους εμπορικούς εταίρους, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές τους να διενεργούνται με δυσμενείς όρους πληρωμής και αυξημένο κόστος.

Το πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει συναλλαγές ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, εξασφαλίζοντας με την εγγύηση της ΕΤΕπ πολλαπλές λύσεις χρηματοδότησης και πιστοδότησης τόσο για τον εισαγωγικό όσο και για τον εξαγωγικό κλάδο της χώρας, με έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας και στη στήριξη της δραστηριοποίησης σε ξένες αγορές.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν οι Εθνική, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, εκδίδοντας εγγυητικές επιστολές υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η συμβολή της Citi

Η Citi έχει συμφωνήσει να συμμετέχει με έως και 200 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να στηρίξει την ελληνική οικονομία, ως μέρος της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η συμβολή της Citi θα είναι τμήμα ενός προγράμματος 500 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να αυξάνει τη ρευστότητα και να αποκαθιστά τη διακίνηση του εμπορίου στη χώρα καθώς και να μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των ΜμΕ.

Η Citi θα αξιοποιήσει την πιστωτική στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ για να επιβεβαιώσει τo αξιόχρεο εγγυητικών επιστολών και άλλων μέσων χρηματοδότησης του εμπορίου που εκδίδουν οι τρεις συμμετέχουσες ελληνικές τράπεζες – η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank Ergasias.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Citi να συνεργαστεί με την Ελλάδα και άλλες χώρες, προκειμένου να διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση του εμπορίου και να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.