A- A+
«Ενισχυμένα» warrants θέλει να δώσει η ΕΤΕ στους μικρομετόχους - Πώς θα το πετύχει
Στην ενίσχυση της αξίας των warrants που θα λάβουν οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προσανατολίζεται η διοίκησή της. Οι κινήσεις λίγο πριν τη λήξη της αύξησης.

Όπως έχει γίνει γνωστό, εάν το ποσοστό κάλυψης της αύξησης από τον ιδιωτικό τομέα διαμορφωθεί στο 10% μέσω των warrants οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα αγοράς 9 μετοχών.

Εάν η συμμετοχή ανέλθει στο 12%, μειώνεται ο αριθμός των μετοχών που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), άρα και ο αριθμός των τίτλων που θα μπορούν να αποκτήσουν οι επενδυτές, στους 7,33.

Η μείωση του αριθμού των τίτλων, τους οποίους οι επενδυτές θα έχουν δικαίωμα αγοράς στην τιμή της αύξησης, στα 4,29 ευρώ, πλέον ενός ετήσιου επιτοκίου από 3% έως 5%, συνεπάγεται αύξηση της αξίας του warrant.

Η κίνηση της ΕΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει προχωρήσει σε «διορθωτικές» κινήσεις προκειμένου να περιορίσει τη συμμετοχή στο 10%, μαζεύοντας 975 εκατ. ευρώ.

Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση με τους μεγάλους επενδυτές που έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην αύξηση, με τη μείωση του αριθμού των μετοχών για τις οποίες εγγράφονται.

Με τον τρόπο αυτό όλοι είναι κερδισμένοι: Η τράπεζα δεν χάνει, καθώς της αρκούν 975 εκατ. ευρώ για να ολοκληρώσει το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης χωρίς την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), ενώ οι μέτοχοι εισφέροντας λιγότερα χρήματα αποκτούν δικαίωμα στο κέρδος επί περισσότερων μετοχών μέσω των warrants.

Διαβάστε επίσης

* Στο «κόκκινο» τραπεζικές μετοχές, warrants και δικαιώματα στο ΧΑ - Η στάση των επενδυτών