A- A+
Η τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια - Ποια ακίνητα αφορά - Πίνακες
«Πέρασε» από τη Βουλή το νομοσχέδιο που δίνει διέξοδο σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δόσεών τους. Τα εισοδηματικά όρια και ο πίνακας με τα μέγιστα τ.μ. ανά περιοχή.

Συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις καλύπτουν ενήμερους δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων, και μη ενήμερους που όμως το πιστωτικό ίδρυμα δεν έχει καταγγείλει τη δανειακή τους σύμβαση, που

• είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι,

• έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους άνω του 30% κατά την τελευταία διετία,

• έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (αντιστοιχεί σε μικτό εισόδημα 32.000- 37.000 ευρώ, που σύμφωνα με τη ΓΓΠΣ αντιστοιχεί στο 78% των φορολογικών δηλώσεων του 2011).

Επιπλέον,

• το ανεξόφλητο μέρος του δανείου δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ,

• οι καταθέσεις του δανειολήπτη στις τράπεζες δεν ξεπερνούν συνολικά τις 10.000 ευρώ.

• το υποθηκευμένο ακίνητο είναι πρώτη κατοικία του δανειολήπτη κι έχει αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας για τα τετραγωνικά μέτρα νεόδμητης κατοικίας που καλύπτει η συγκεκριμένη διάταξη)

Αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο επίπεδο τ.μ. ανά περιοχή για να μπορεί ένα στεγαστικό δάνειο που χρηματοδότησε την αγορά ενός ακινήτου να μπει στη ρύθμιση, διαμορφώνεται ως εξής:

Λοιπές διατάξεις

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και ήδη αποτελεί μέρος του ψηφισθέντος νόμου η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές, σύμφωνα με την οποία είναι ακατάσχετες οι καταθέσεις των δανειοληπτών έως του ποσού των 1.500 ευρώ όταν πρόκειται για ατομικό λογαριασμό και έως του ποσού των 2.000 ευρώ όταν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.

Επίσης, επέρχονται βελτιώσεις στον ν.3869, ιδιαίτερα στο κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Τώρα δημιουργούνται δυο βαθμίδες δυνητικής επίλυσης του προβλήματος, πριν αυτό φτάσει στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η πρώτη βαθμίδα είναι η διαμεσολάβηση, είναι προαιρετική και γίνεται πριν ο δανειολήπτης προσφύγει στη δικαιοσύνη για την επίλυση της διαφοράς του με την τράπεζα. Επισημαίνεται ότι η διαμεσολάβηση δεν έχει σχέση με τη δικαστική διαδικασία.

Η δεύτερη βαθμίδα είναι ο προδικαστικός συμβιβασμός, που αποτελεί βελτίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προέβλεπε ο ν.3869.

Το στάδιο του προδικαστικού συμβιβασμού είναι υποχρεωτικό από τη στιγμή που ο δανειολήπτης προσφεύγει στη δικαιοσύνη και χρονικά προηγείται της κύριας δίκης.

Εάν οι δυο πλευρές έλθουν σε συμφωνία πριν τη δίκη, το δικαστήριο υποχρεούται να επικυρώσει τη συμφωνία. Η δικαστική εποπτεία του προδικαστικού συμβιβασμού με την επικύρωσή του από τον Ειρηνοδίκη εξασφαλίζει την αποφυγή τυχόν καταστρατηγήσεων.

Σημειώνεται ότι η διαμεσολάβηση δεν καταργεί τον προδικαστικό συμβιβασμό, αλλά είναι ένα στάδιο πριν τα δυο μέρη φτάσουν στη δικαιοσύνη.

Η ρύθμιση για 4 χρόνια

Μέσω της ρύθμισης χορηγείται:

· περίοδος χάριτος 48 μηνών.

· Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.

· Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.

· Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

Το ύψος του επιτοκίου

Η μηνιαία καταβολή για δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα μόνο, με εμπράγματη εξασφάλιση (εγγραφή προσημείωσης – υποθήκης) πάνω στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη, μειώνεται στο 30% του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος.

Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.